Украйна: Върнахме си над 400 кв. км в Херсонска област

Новини
16:04 - 06 Октомври 2022
2548
Украйна: Върнахме си над 400 кв. км в Херсонска област

Най-малко един човек бе убит, а седем - ранени, при руски удари през нощта по украинския град Запорожие, съобщи областният управител Олександър Старух, цитиран от Франс прес.

Една жена е загинала на място. Старух уточни, че втора жена, за която по-рано бе казал, че е починала на път за болницата, всъщност е била спасена от лекарите. 

Сред ранените е тригодишно дете.

Старух заяви още, че руските въоръжени сили са нанесели седем удара по високи жилищни блокове.

"Руснаците продължават да взимат умишлено под прицел цивилни, за да всяват страх", реагира в "Туитър" украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба. Той призова "руският терор... да бъде спрян: със силата на оръжието, чрез санкции и пълна изолация".

Град Запорожие е административният център на едноименната югоизточна украинска област. Русия обяви, че е анексирала региона, макар да не го контролира изцяло, отбелязва АФП.

Самият град, който остава под украински контрол, се намира на шейсетина километра североизточно от Запорожката АЕЦ. Украинската атомна електроцентрала, която е най-голямата в Европа, е под руски контрол от март. Вчера президентът Владимир Путин подписа указ, според който Запорожката АЕЦ става руска държавна собственост.

Миналата седмица най-малко 30 души бяха убити при удар по колона от цивилни автомобили близо до град Запорожие, недалеч от пропускателен пункт между частта от региона, контролирана от украинските сили, и тази, окупирана от руската армия. Москва и Киев се обвиниха взаимно за това нападение.

14 души са били убити през последните 24 часа при атаки в съседната Донецка област, съобщи междувременно украинското президентство, цитирано от АФП.

ТАСС предаде за трима загинали и шестима ранени цивилни при украински обстрел по т. нар. Донецка народна република, като се позова на местните сепаратисти.

Украинската армия обяви днес, че е отвоювала за по-малко от една седмица от руските окупатори над 400 квадратни километра територия в южната Херсонска област.

Съобщението бе направено от Наталия Гуменюк, говорителката на Военно командване "Юг" на Въоръжените сили на Украйна, цитирана от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това са първите конкретни числа, обявени от Киев от началото на неговата контраофанзива.