Украйна вдигна забраната! Разрешава на свои спортисти да се състезават срещу руснаци и беларуси

Новини
12:14 - 29 Септември 2023
2197
Украйна вдигна забраната! Разрешава на свои спортисти да се състезават срещу руснаци и беларуси

Украйна прекрати забраната си нейни спортисти да се състезават срещу руснаци и беларуси в международни състезания, стига спортистите от двете държави да участват под неутрален флаг.

Забраната обаче все още е в сила и спира украинците да се състезават срещу руснаци и беларуси, които играят под техните национални знамена, използват националните символи публично по време на спортни събития или правят публични изявления или действия в подкрепа на руските или беларуските режими.

В тези случаи на украинските спортисти се препоръчва незабавно да се оттеглят.

Министерството на спорта на Украйна публикува заповедта в сряда.

Решението за облекчаване на забраната за украинци да се състезават срещу руснаци и беларуси, което беше наложено през април, дойде с церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж през 2024 г. след точно една година. Покани получиха представители на 203 национални олимпийски комитета, с изключение на Гватемала, Русия и Беларус.

Международният олимпийски комитет защити решението си да позволи на руснаци и беларуси да се състезават като индивидуални спортисти под неутрален флаг, въпреки искането на украинското правителство за тотален бойкот на игрите, ако руснаци и беларуси бъдат допуснати.

По-рано тази година, позовавайки се на предупреждението на Киев за бойкот, МОК каза, че „подобно решение би навредило само на общността на украинските спортисти и по никакъв начин не би повлияло на войната, която светът иска да спре и която МОК толкова яростно осъди“.

У дома украинските спортисти посрещнаха отмяната на забраната като страхотна новина.

„Кариерата на един спортист спира, ако не се състезава“, каза Сергей Безухли, старши треньор на украинския национален отбор по гребане по каяк и кану.
„Много е хубаво, че нашите спортисти получиха възможност да се състезават и да победят руснаци и беларуси на международни спортни турнири".

Само ден след като спортното министерство на Киев отмени забраната, украинската фехтовачка и олимпийска шампионка Олга Харлан се включи в турнир и победи руската фехтовачка Анна Смирнова, съобщи украинската обществена телевизия Suspline.

Според правилата на турнира Харлан и Смирнова трябваше да си стиснат ръцете след мача. Смирнова се приближи до Харлан за ръкостискане, но украинската фехтовачка протегна сабята си, предлагайки да ударят оръжия, вместо да се ръкуват.

Харлан напусна арената, докато Смирнова остана почти 50 минути, настоявайки организаторите да дисквалифицират украинския фехтовач „за неуважение“. Първоначално организаторите позволиха на Харлан да се състезава в следващия кръг, но по-късно промениха решението си и дисквалифицираха украинката, давайки на нейната бъдеща българска опонентка Йоана Илиева автоматична победа.