Украйна вече владее 1294 кв. км и 100 селища в Курск

Пленени са 594 руски войници, съобщи за първи път главнокомандващият Сирски

Новини
14:16 - 27 Август 2024
1629
Украйна вече владее 1294 кв. км и 100 селища в Курск

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски обясни по телевизията какво се случва в Курск и какво владее украинската армия. По думите му, под контрол са поставени 100 селища и 1294 кв. километра територия.

"Всеки ден РФ обстрелваше украински погранични села именно от Курското направление, имахме многочислени загуби сред мирното население, разрушени са десетки населени пункта. Освен това противникът концентрира в това направление значително количество войска и планираше настъпателна операция. 

Нашата цел бе да се създаде зона за сигурност, да се прекратят обстрелите от руска територия, да се защитят гражданските обекти в Сумска област, затова на 6 август започнахме настъпателна операция в Курско направление. 

Към днешна дата продължаваме да се придвижваме напред и да нанасяме значителни щети на руската армия в жива сила и техника. В момента владеем 1294 кв.км и 100 селища на тази територия. Благодарение на успешните ни действия са взети в плен 594 руски военнослужещи. Врагът се опитва да ни противостои, води войски от други направления, отслабвайки ги, опитва се да направи отбранителен кръг около настъпващата украинска групировка, планира контранастъплние. Но, разбира се, активните ни действия ще му попречат", рапортува Сирски.