Украинците зачеркнаха Сергей Бубка

За нас той вече не съществува, заяви световната шампионка от Будапеща 2023 в скока на височина Ярослава Магучих

Новини
20:54 - 26 Септември 2023
6870
Украинците зачеркнаха Сергей Бубка

Бившият световен рекордьор в овчарския скок и една от най-големите легенди в световната лека атлетика, беше отписан в родната си Украйна, защото не е взел страна във войната.

Бубка е роден в Луганск през 1963 г., един от регионите, които се отцепиха от Украйна през 2014 г. и обявиха независимост, и където се водят ожесточени боеве по фронтовата линия след началото на руската агресия преди повече от година и половина.

Той първо се състезаваше под флага на СССР, а след това и под този на Украйна, но въпреки че е една от най-големите спортни легенди на своето поколение, той не е особено популярен сред хората в тези трудни времена.

"Много се гордея със Сергей Бубка като спортист, като човек, който беляза една епоха, защото той постави множество световни рекорди и разби много граници, но не го харесвам като човек.

Когато започна войната, той не взе страна. Мога да кажа, че за нас, спортистите от Украйна, но и в световен мащаб за всеки украинец, той вече не съществува", обяви световната шампионка от Будапеща 2023 в скока на височина Ярослава Магучих, информира бТВ.