Украински дрон покоси руска петролна рафинерия

От няколко дни цените на горивата в Русия достигнаха нови висоти

Новини
16:53 - 16 Март 2024
2393
Украински дрон покоси руска петролна рафинерия

Украинска атака с дронове днес причинила пожар в петролната рафинерия в руския град Сизран (Самарска област), горял в продължение на часове, преди да бъде овладян. Агенцията посочва, че това е поредният удар от тази седмица срещу нефтопреработвателната промишленост на Русия.

Според руската осведомителна агенция Интерфакс министерството на извънредните ситуации е съобщило, че „откритият пожар“ в рафинерията е бил ограничен, но все още се работи за пълното му потушаване.

Не е ясно как огънят ще повлияе на производството в обекта, който има капацитет да преработва дневно по 170 000 барела суров петрол.

Днес е била предотвратена атака срещу рафинерията в Новокуйбишевск (Самарска област), съобщи местният губернатор. И двата обекта са собственост на „Роснефт“ и се намират на около 800 км от териториите, контролирани от Киев.

Украйна на няколко пъти демонстрира способността да нанася удари дълбоко в Русия, фокусирайки се особено силно върху енергийната инфраструктура на страната. През последните няколко дни подобни атаки причиниха пожари в рафинерията НОРСИ на „Лукойл“ в Нижни Новгород и нефтопреработващо предприятие на „Роснефт“ в Рязан, отбелязва Ройтерс.

Основната мощност за преработка на суров петрол на НОРСИ е била повредена, което е спряло почти половината от продукцията в обекта, съобщиха пред Ройтерс запознати индустриални източници. Според тях рафинерията в Рязан е ограничила около 70% от производствения си капацитет.

Прекъсването на дейността на рафинериите има потенциала да ограничи производството на гориво в страната и да вдигне цените. Дори преди последните атаки, на 1 март Русия забрани за шест месеца износа на бензин, за да запази цените стабилни.