Украинският външен министър: Не планираме никакво нападение

Новини
20:49 - 13 Април 2021
1808
Украинският външен министър: Не планираме никакво нападение

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да прекрати "неоправданото", по думите му, струпване на войски до границата с Украйна. Москва отвърна, че засилва военното присъствие заради "заплахите" от Алианса.

Задочния словесен сблъсък идва на фона на дипломатически совалки - украинският външен министър Дмитро Кулеба проведе разговори със Столтенберг и с американския държавен секретар Антъни Блинкън в Брюксел.

Утре Столтенберг ще председателства две видеоконференции - на министрите на отбраната и на външните работи на страните от Алианса, съобщиха дипломатически източници. Те са свикани извънредно заради напрегнатата ситуация около Украйна.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън и секретарят по отбраната Лойд Остин, които днес трябва да пристигнат в Брюксел, ще информират министрите за ситуацията в Украйна, уточняват източниците.

На съвместен брифинг с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба генералният секретар на Алианса Столтенберг заяви, че Русия струпва хиляди бойци на границата - най-много след анексията на Крим през 2014 година:

„Значителното струпване на войски от страна на Русия е неоправдано, необяснимо и дълбоко обезпокоително. Русия трябва да спре това военно разполагане в и около Украйна, своите провокации и незабавно да намали напрежението“, каза Столтенберг.

"Опитваме се да избегнем грешката от 2014 година, когато Русия успя да действа бързо и да постигне целите си в Крим и Донбас, докато западните ни партньори обмисляха реакцията си", каза външният министър на Украйна Дмитро Кулеба:

„Украйна и нашите приятели оставаме бдителни. Ние не губим и няма да губим време.

Ако Москва предприеме безразсъдни действия и започне да използва спиралата на насилието, това ще е на висока цена във всеки смисъл на думата. Бих искал да ви уверя, че Украйна не желае война.

Ние не планираме никакво нападение или ескалация. Украйна е за решаване на конфликта с дипломатически и политически средства“

"Освен че трупа войски по границата по три направления - Североизточна Украйна, Донбас и Крим, Кремъл засилва пропагандата си, с която изкарва украинците чудовища", допълни Кулеба.

Очевидно в обръщение към страните, които се колебаят да наложат допълнителни санкции на Русия, той подчерта, че цената на превенцията ще бъде по-ниска от тази на допускането на война.