Улесняват попълването на данъчните декларации

От март 2020 г. доходите ни ще се попълват автоматично в онлайн декларациите, според подадените данни от работодателите

Новини
13:48 - 12 Декември 2019
1625
Улесняват попълването на данъчните декларации

Вижда се краят на мъките с попълването на данъчните декларации. От март следващата година при онлайн подаване на данните за доходите от 2019 г. получените суми от работодателите автоматично ще бъдат попълнени.

Ако човек е получил например само заплати, хонорари и доходи по граждански договори, цялата му данъчна декларация ще бъде автоматично попълнена. Той само ще трябва да потвърди данните и да я изпрати онлайн на НАП.

За да пусне декларацията си по интернет е необходимо човек да има персонален идентификационен код (ПИК), който се взима безплатно от офис на приходната агенция.

Малко по-сложно е  при доходи от отдаване на апартамент под наем на граждани. В такъв случай собственикът сам ще трябва да попълни какви пари е получил в данъчната си декларация. Това се отнася и за всички доходи, за които в НАП не получават информация от фирмите или самоосигуряващите се граждани.

Хората сами ще попълват в данъчната си декларация и облекченията, които искат да ползват – например за деца, за изплащане на ипотека за единствено жилище на млади семейства, за дарения и т. н., пише "Трафикнюз".

Данни за получени награди от търговски вериги няма да се попълват в данъчните декларации, тъй като дължимият налог вече се събира авансово при даването на наградата.

Облекчената система за подаване на годишните данъчни декларации за доходите ще стартира от началото на месец март, защото до края на февруари е срокът, в който фирмите трябва да подадат на НАП данни за изплатените от тях доходи на граждани. След като фирмите подадат информацията за изплатените доходи, тя автоматично ще се зарежда в данъчните декларации на хората при онлайн подаването им. 

Хората, които предпочитат още в началото на 2020 г. да подадат данъчната си декларация, ще трябва сами да попълват данните за получени заплати и суми по граждански договори. Същото важи и за хората, които ще подадат хартиени формуляри. Кампанията за подаване на годишните данъчни декларации стартира от 10 януари. 

Хората, които подадат годишните си данъчни декларации онлайн до 31 март 2020 г., ползват отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, но не повече от 500 лв.

За целта те трябва да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията. Така и хората, които искат данните за доходите им автоматично да бъдат попълнени във формулярите, ще могат за ползват отстъпката от 5% – те ще трябва да подадат декларация за доходите си от началото до края на месец март 2020 г.