Уличиха Абрамович в корупционни сделки за милиарди

Новини
13:02 - 15 Март 2022
2193
Уличиха Абрамович в корупционни сделки за милиарди

Собственикът на Челси Роман Абрамович е спечелил милиарди от покупката на петролна компания от руското правителство на фалшив търг през 1995 г., разкрива раследване на „BBC“. Той е платил около 250 милиона долара за „Сибнефт“, преди да я продаде обратно на руското правителство за 13 милиарда долара през 2005 г.

Адвокатите на олигарха твърдят, че няма основание да се твърди, че той е натрупал значително богатство с нелегална дейност. Руският милиардер бе санкциониран от правителството на Обединеното кралство миналата седмица заради връзките му с руския президент Владимир Путин.

Руският милиардер вече призна в съда в Обединеното кралство, че е правил корупционни плащания, за да помогне за стартирането на сделката със „Сибнефт“. Той беше съден в Лондон от бившия му бизнес сътрудник Борис Березовски през 2012 г.

Тогава собственикът на Челси спечели делото, но описа в съда как първоначалният търг на „Сибнефт“ е бил нагласен в негова полза и как той е дал на Березовски 10 милиона долара, за да се изплати на служител на Кремъл.

В „BBC“ обаче се сдобиват с документ, за който се смята, че е бил изнесен контрабандно от Русия. В него се казва, че руското правителство е било измамено с 2,7 милиарда долара в сделката със „Сибнефт“ - твърдение, подкрепено от руското парламентарно разследване от 1997 г. В документа се казва още, че руските власти са искали да обвинят Абрамович в измама.

Там се казва: „Разследващите от отдела за икономически престъпления стигнаха до заключението, че ако Абрамович можеше да бъде изправен пред съд, той щеше да бъде обвинен в измама“.