Ултиматум: Всички домашни прасета във Варненско под ножа до утре!

Новини
11:54 - 31 Юли 2019
3257
Ултиматум: Всички домашни прасета във Варненско под ножа до утре!

Всички прасета, отглеждани в задните дворове на частните стопани във Варна и областта трябва до утре да бъдат изколени и прибрани по фризерите.

Спешните мерки са по повод катастрофалните размери на вихрещата се Африканска чума по свинете у нас и засягат не само Варна, но и цялата страна, информира Varna24.bg. 

Заповед за незабавното разфасоване на домашните прасета е издадена на 29 юли от министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, а със своя заповед областният управител на Варна Стоян Пасев е информирал всички кметове на общини да разпространят спешно ултиматума до частните стопани в областта. 

Началникът на БАБХ във Варна д-р Златина Димова поясни, че от утре тръгват съвместни проверки на техни инспектори и полиция по частните дворове. Ако някъде бъде намерено живо прасе, то ще бъде евтаназирано и загробено на място, така че стопаните му ще се разминат с пържолите. Освен това на собствениците ще бъде съставен акт за административно нарушение, че не са спазили заповедта да изколят прасетата си в поставените срокове. 

Стопаните на всички регистрирани евтаназирани животни ще бъдат обезщетени от държавата, съгласно действащата Наредба. След това страната ни подлежи на рефинансиране на този разход от страна на Европейската комисия, който е в размер от 50% до 100%, а за България се очаква обезщетението да бъде 75%.