Умря Дикембе Мутомбо - кралят на чадърите в НБА (ВИДЕО)

Конгоанецът е четирикратен носител на наградата за "Защитник на годината"

Спорт
19:06 - 30 Септември 2024
1302
Умря Дикембе Мутомбо - кралят на чадърите в НБА (ВИДЕО)

Един от най-добрите защитници в историята на баскетболната игра - Дикембе Мутомбо, почина на 58-годишна възраст. Самият Мутомбо обяви през 2022 година, че се подлага на лечение заради тумор в мозъка.

218-сантиметровата машина за чадъри от Конго бе кошмар за всички противници в НБА през 90-те години. Дикембе е четирикратен носител на наградата за "Защитник на годината" и е една от многото култови фигури, които така и не успяха да станат шампиони в Лигата. Но за сметка на това африканецът постигна множество по-големи победи извън терена, където още по време на активната си кариера бе известен с хуманитарната си работа. А след като спря с баскетбола Дикембе Мутомбо Мполондо Мукамба Жан-Жак Вамутомбо, както е цялото му име, се отдаде вече с пълни сили на благотворителната си дейност.

Именно поради тази причина в официалната позиция, разпространена от НБА, Дикембе бе описан като "по-голям от живота".

След три години в колежанския Джорджтаун в края на 80-те, Денвър го избира под №4 в Драфта през 1991 година. Освен за Нъгетс играе още за Атланта, Филаделфия, Ню Джърси, Ню Йорк и Хюстън.

В три поредни сезона (между 1993-а и 1996-а) води НБА по чадъри средно на мач, а общо шест пъти попада в символичните отбори на най-добрите защитници. И то с каква статистика само - съответно с по 4,1, 3,9 и 4,5 блокирани стрелби средно на мач. На два пъти е и борец №1 - с 14,1 овладени борби през 1999/2000 и с 12.4 през 2000/2001, когато с Филаделфия достига до финалите на НБА, където обаче Сиксърс имат нещастието да се изправят срещу Лос Анджелис Лейкърс с Коби Брайънт и Шакил О'Нийл и губят.

Дълголетието му бе впечатляващо - игра до 42-годишна възраст. И участва осем пъти в Мача на звездите.

Да видим колко трудно беше да се вкара на Дикембе: