Унай Емери - геният, който знае как стават нещата

Испанският специалист преобрази напълно Астън Вила - от средняк той превърна отбора в претендент за титлата

Спорт
21:10 - 18 Декември 2023
6880
Унай Емери - геният, който знае как стават нещата

Когато чуете името Унай Емери винаги се сещате за едно - "господин Лига Европа". Преди да се завърне отново на Острова и да поеме Астън Вила, 52-годишният баск води още отборите а Лорка, Алмерия, Валенсия, Спартак Москва, Севиля, Пари Сен Жермен, Арсенал и Виляреал.

На сметката си има четири трофея от Лига Европа, като първите три са спечелени със Севиля в три последователни години - 2014-а, 2015-а и 2016-а, като именно през първия от тези сезони той не случайно е избран за "Треньор на сезона" в Европа.

Разбира се, не може да не се отдаде и заслуженото за успехите му с ПСЖ - една титла (сезон 2017/18), две Купи на Франция, две Купи на лигата и две Суперкупи на страната. След престоя му във Франция, той се прибира в родната Испания и да изведе Виляреал до отличието в Лига Европа. На финала "жълтата подводница" надделява в Гданск Манчестър Юнайтед с 11:10 след изпълнение на дузпи.

Най-големите му треньорски периоди са във Валенсия и Севиля, с които записва по повече от 200 мача, а спечелените срещи от неговия отбор са около 50 и повече процента.

След сравнително неуспешния му сезон начело на Арсенал, Емери отново получи правото да тренира отбор от Висшата лига. И ако с "артилеристите" не успя д сътвори нещо значимо, той успя да доведе "червено-белите" до финала в любимия му турнир - Лига Европа, където тимът от Северен Лондон падна с 1:4 от Челси в Баку.

"Подходът трябва да е такъв, че това е на 100% приоритет, не второстепенна купа. И Севиля - от клуба до феновете, го приемат по този начин. Те знаят, че не могат да се борят за Шампионската лига с Реал Мадрид и живеят за Лига Европа, сякаш това е световно първенство" - така Емери отговори през май тази година на въпрос каква е рецептата за спечелването на втория по важност европейски клубен турнир.

Какво стори Емери на "Вила Парк"?

Но да се върнем към настоящето, което е свързано с Астън Вила, където преди време игра Стилиян Петров и остави трайна следа в клуба от Бирмингам.

Сензацията от началото на сезона в Премиършип безспорно е Астън Вила. Вила на Унай Емери, както биха казали мнозина. Тимът постигна нова победа този уикенд като гост на Брентфорд с 2:1 в двубой от 17-ия кръг на Висшата лига. Така "виланите" са само на точка зад лидера Арсенал и с равен актив с Ливърпул (по 38).

С успеха Астън Вила пренаписа клубната си история. Той беше под №12 от началото на сезона, като бирмингамци имат още две равенства и три загуби.

За пръв път в 149-годишната история на клуба Астън Вила пък записва 25 победи в елита на Англия в рамките на една календарна година. Мнозина мислят, че Вила вероятно няма да спечели титлата, както стори това през 2016-а Лестър, но репутацията на Унай Емери в Англия е реабилитирана.

Някои играчи са по-добри от други. Някои мениджъри са по-добри от други. Но през повечето време успехът е въпрос на непредвидени обстоятелства, на това да си правилният човек за правилната работа в точното време, както казва една английска поговорка.

Просто трябва да му се даде време, за да работи

Само преди около две седмици се навършиха 4 години от деня, в който Арсенал уволни Унай Емери (29 ноември 2019-а). Когато се върна в Испания, имаше широко разпространено усещане, че методите му не стават за чужбина и вероятно е най-добре да си остане у дома.

Това не беше абсурдна мисъл. Баскът беше уволнен от Спартак Москва през 2012-а след домакинска загуба с 1:5 от градския съперник Динамо, която остави отбора му на седмо място. Времето му в ПСЖ също беше незабележимо.

Последният му мач във Висшата лига, преди Арсенал да го изгони, беше домакинско 2:2 срещу Саутхемптън. Тогава топчиите бяха осми с четири победи от първите си 13 двубоя.

Предвид успеха му с Валенсия, Севиля, Алмерия и Лорка Депортиво, както и объркващия характер на неговите пресконференции, беше лесно да се предполага, че извън Испания той има проблеми да предаде посланието си.

Но нека се вгледаме в детайлите. По онова време Спартак беше политически кошмар с директор Валери Карпин, който твърде много искаше да уволни треньор, който назначи сам. ПСЖ беше като "гнездо на усойница" и седемте трофея за две години е доста добро постижение в сравнение с годините, които дойдоха след това. Наследяването на Арсен Венгер в Арсенал изглежда като почти невъзможна задача.

Каквито и да бяха недостатъците на легендарния французин в края на кариерата му, природата на такива доминиращи фигури е, че сътресенията след напускане сдъвкват онези, които го наследяват. Емери просто тръгна по пътя на Дейвид Мойс в Ман Юнайтед.

Важно е да се отбележи, че Иван Газидис, Свен Мислинтат и Раул Санлехи, които с различните си роли трябваше да улеснят прехода към света след Венгер, също скоро напуснаха.

Управлението на Емери на "Емиратс" не беше бедствие. Фактът, че той има най-висок процент победи от всички мениджъри на "артилеристите", с изключение на Микел Артета и Венгер, може би говори повече за финансовото разслоение на съвременния футбол. Баскът е с по-добри показатели от Хърбърт Чапман и Джордж Греъм, изведе Арсенал до финал в Лига Европа и завърши на пето място във Висшата лига – на две точки от трета позиция, в първия си сезон.

Ако на "Емиратс" му бяха предоставили повече време, може би щеше да създаде отбор с подобно качество като този на Артета. Въпреки че истината е, че по времето, когато Унай беше уволнен, Арсенал се намираше в блато. И може би заради относителното нетърпение към Емери след това бе проявено повече търпение към Артета, когато нещата не се развиваха добре.

В този смисъл 52-годишният специалист беше като жертва - като необходима фаза, през която трябваше да преминат "топчиите". С други думи, това беше грешният момент за него.

От битка за оцеляване до претендент за титлата

В Астън Вила обстоятелствата едва ли биха могли да бъдат по-различни. Между лятото на 2018-а и пристигането на Емери бирмингамци похарчиха 250 млн. паунда нетно за трансфери. Дийн Смит ги изведе до промоция, след това тимът финишира на 11-о място, преди да бъде уволнен през ноември 2021-ва. Под ръководството на Стивън Джерард Вила финишира във втората половина на класирането, а когато той бе изгонен, отборът се намираше точно над изпадащата зона през октомври 2022-ра.

Това бяха идеални условия за Емери. Той имаше състав, който изглеждаше и се оказа далеч по-добър, отколкото предполагаше позицията в лигата. И вместо да замени легенда, както в Арсенал, Унай наследи мениджър, който в нито един момент не изглеждаше като подходящ. И това, което се случи под ръководството на баска, е просто приказно за феновете на Астън Вила.

Преди точно една седмица Емери започна интервюто си след мача с обичайното за него "Добър вечер". Но вечерта бе много повече от това. Пробвайте със страхотна или историческа. Говорете с всеки фен на бирмингамци, присъствал на успеха с 1:0 над Ман Сити миналата сряда, и всеки ще ви каже, че това е може би най-доброто представяне, което някога са виждали от своите любимци в ерата на Висшата лига.

Астън Вила не просто победи шампионите, а напълно ги надигра. Домакините имаха 22 удара, докато "гражданите" бяха ограничени само до два – те дойдоха в 11-ата минута. Помислете за това за секунда: носителят на требъл от миналия сезон не затрудни вратаря Емилиано Мартинес през оставащите 80 минути от мача. Те дори не осъществиха натиск, който да доведе поне до един корнер. Кога сте виждали отбор на Пеп Гуардиола да бъде мачкан по подобен начин? Никога - това е отговорът.

Очевидно играчите на Вила заслужават огромна заслуга за начина, по който разбиха шампионите. Енергийните им нива бяха поразителни. Те буквално разкъсаха Сити в продължение на 90 минути, притискайки го до смърт в последната третина. Въпреки това мозъкът зад най-доброто представяне на сезона във Висшата лига досега беше Емери – най-добрият мениджър на сезона в Премиършип досега.

Няколко дни по-късно – през изминалата събота, Унай наказа и бившия си работодател Арсенал с 1:0. Този път тотална доминация нямаше, но Астън Вила записа рекордна 15-а поредна домакинска победа за първенство, изкачи се на трето място и е само на две точки от лидера Ливърпул. А само за три дни Емери подчини двата най-добри отбора от миналия сезон, при това не допусна нито едно попадение във вратата си.

И всичко това без трайно контузените Тайрън Мингс, Еми Буендия и Джейкъб Рамзи. Най-забележителният аспект на Вила под ръководството на Емери е капанът за засади. Откакто пристигна, бирмингамци са хванали съперниците си в подобна ситуация със 75% повече от отбора, който е на второ място по този показател – Ливърпул.

Всичко това означава висока защитна линия и безразсъдна преса в предни позиции, което понякога води до тежки поражения като 1:5 от Нюкасъл в откриващия кръг на сезона. Въпреки това, когато е необходимо, Вила седи дълбоко в своята половина и се справя с противниковия натиск. С други думи, тимът е изключително добър в преценката от кое оръжие точно се нуждае, за да сломи опонента.

Астън Вила най-вероятно няма да спечели титлата. Не е изключено тимът да се свлече дори до шесто или седмо място, което класира за Лига Европа – естественият дом на Унай. Въпреки това репутацията на Емери в Англия е реабилитирана и той доказа, че е суперталантлив мениджър, който може да се справя чудесно и в чужбина, стига средата да е подходяща.

Има повече победи от Пеп и Клоп в първите си 50 мача

Емери не просто обедини Астън Вила. Той даде на отбора ясна идентичност и прогресивен, проактивен стил на игра. Това е огромно постижение за толкова кратък период, като се има предвид, че отборът беше загубил всякакво подобие на структура при Стивън Джерард. Унай не се страхува да прави тактически промени, но внесе стабилност и солидност в стартовия състав.

Емери в миналото е известен като консервативен треньор, но на "Вила Парк" той е доста приключенски настроен.

"Във футбола трябва да поемате рискове. Опитвам се да запазя притежанието на топката. Затова искам атаките ни да започват с вратаря Мартинес. Ако постоянно рита топката напред, не винаги тя ще бъде в наше притежание", каза наскоро баскът.

А този смел подход се отплати грандиозно. Бирмингамци взеха 10 от последните 15 мача през миналия сезон и завършиха на седмо място, което им осигури класиране за Европа за първи път от сезон 2010/11. А сега те се целят дори по-високо.

Успехът с 1:0 над Ман Сити беше мач №50 за Емери като мениджър на Астън Вила. В тях той записа 31 победи, което е по-добро постижение от Пеп Гуардиола за същия начален период в Ман Сити и Юрген Клоп в Ливърпул. Каталунецът взе 29 от първите си 50 двубоя като наставник на "гражданите", докато германецът записа едва 23 триумфа.

Сега остава да видим докъде Унай Емери може да изведе поверените му футболисти. А защо не и до нов трофей, па макар и не в Лига Европа, къдео 52-годишният специалист се чувства в свои води?

Астън Вила спечели безапелационно своята група Е от надпреварата Лига на конференциите, записвайки три домакински победи и с 13 точки изпревари втория Легия Варшава. Двата тима се класираха за елиминациите, макар че поляците ще трябва да преминат и през ситото на плейофите, но британците продължават да мечтаят. Осминафиналите са в началото на март, а дотогава машината на Емери може да изглежда още по-внушително и да достигне без проблеми до финалната битка на Agia Sophia Stadium в Атина.