Унгарците ни откраднаха Нургюл!

Компютърна игра става спонсор на Салимова след успеха ѝ в Баку

Спорт
22:10 - 19 Септември 2023
18291
Унгарците ни откраднаха Нургюл!

Най-добрата ни шахматистка Нургюл Салимова ще представя унгарски отбор по време на европейското клубно първенство в албанския град Дуръс от 30 септември до 8 октомври.

Това е “Гаруда Айка БШК”, като нашето момиче е с 13-и рейтинг сред участничките.

Родената в търговищкото село Крепча студентка от свищовската Стопанска академия завърши миналия месец в Баку на второ място в турнира за световната купа и си извоюва място в турнира на претендентките за световната титла, който ще е догодина.

В момента 20-годишната Салимова е втора в ранглистата при девойките и 39-а при жените, а непосредствената ѝ цел е да стане гросмайстор и за мъже.

На първата и засега единствена пресконференция след завръщането си от Азербайджан, където отстъпи на рускинята Александра Горячкина (№3 в света) Нургюл призна, че първото ѝ състезание след големия успех ще е именно европейското клубно първенство в Албания.

Поради специфичните отношения между съществуващите пет федерации в българския шахмат страната ни няма да има свой представител отборно, макар че в Дуръс ще местят наши състезатели колкото за два-три клуба. 

Освен Салимова, която е най-високо поставена според рейтинга си от всички българки, в европейското клубно първенство ще играят още Петър Арнаудов (“Гамбит-Асеко”, РСМ), Иван Чепаринов (“Търкиш Еърлайнс”, Тур), Александър Делчев (“Асниер-Льо Гран Асикер”, Фр), Надя Тончева “ГШК Куманово”, РСМ), Антоанета Стефанова (“Теута”, Албания”), Виктория Радева (“МШК Центар Асеко Сее”, РСМ), Цвета Галунова (“Гаруда Айка БШК”, Унг) , Петя Караиванова (“Тирана”, Алб) и Патриция Найманова (“Гьоктурк Чес Спорт Клуб”, Тур).

В същото време стана ясно, че продукт на един от световните гиганти в компютърната индустрията за игри - стратегията March Of Empires на фирмата Gameloft, е подписал договор, с който за срок от една година ще спонсорира Нургюл Салимова. Според запознати плащането ще стане на 12 месечни вноски.

“Лордове и дами, толкова сме щастливи и горди да споделим, че МОЕ вече е един от официалните спонсори на Нургюл Салимова - един от най-стратегическите умове в света! Тази брилянтна шахматистка от България тази година успя да стигне до финала по време на световната купа по шахмат за жени и се класира като една от осемте участнички на турнира на претендентките, който ще се проведе от 2 април в Торонто, Канада.

Ти си вдъхновение за всички нас, Нургюл! Благодарни сме за възможността да споделим вашия поход към величието!”, написаха от компанията във фейсбук страницата си.