Унгария идва в София в битката за Евро 2020

Ако бием маджарите, ще спорим за място на финалите с победителя от Исландия и Румъния

Топ
13:20 - 22 Ноември 2019
2432
Унгария идва в София в битката за Евро 2020

България ще играе с Унгария на баражите за Евро 2020. Това отреди жребият в централата на УЕФА в Нион. Битката с маджарите ще бъде на 26 март в София. При евентуална победа "лъвовете" ще спорят за място на европейското с победителя от двойката Исландия - Румъния, като отново ще сме домакини на "Васил Левски".

Въпросът на жребия бе в кой поток ще попадне България - А или С. Още първата изтеглена топка от гръцката легенда Ангелос Харистеас прати Израел в поток С. Това автоматично подреди двойките в А, където отиде българският отбор.

Нашите имат последен шанс за класиране на европейското                          Снимки: Lap.bg

Команда на прясно назначения селекционер Георги Дерменджиев завърши на предпоследното място в своята квалификационна група, но благодарение на доброто представяне в турнира Лигата на нациите през 2018 г. получава втори шанс да се класира на Евро 2020.

Мястото в плейофите ни подари отбора на Финландия, който се класира директно за финалите чрез квалификациите. Нашите бяха първи на опашката да заемат освободена позиция и така смениха скандинавците в баражите, които ще определят последните четири участника Евро 2020.

Както е известно, България завърши на второ място в своята група на новосъздадения през 2018 г. турнир - Лигата на нациите. Под ръководството на тогавашния селекционер Петър Хубчев нашите взеха 11 точки с три победи, две равенства и само една загуба в шестте си мача с Норвегия, Кипър и Словения.

В дебюта на Георги Дерменджиев като селекционер националният отбор отново игра Ганкиното и загуби само с 0:1 от Парагвай в приятелски мач. След това в протоколния последен двубой от квалификациите нашите излъгаха дошлия на разходка в София отбор на Чехия. С това приключи и кошмарната серия от 12 мача без успех.

Васил Божиков вкара победния гол срещу Чехия и прекъсна кошмарната серия от 12 мача без победа

Любопитното е, че още един отбор от нашата квалификационна група ще играе бараж и има сериозни шансове да се класира на европейското. Това е тимът на Косово, който ще мери сили със Северна Македония, а след това евентуално с победителя от другата двойка Грузия - Беларус.

Баражи за Евро 2020

Поток А
България - Унгария
Исландия - Румъния

Поток B
Босна и Херцеговина - Северна Ирландия
Словакия - Ирландия

Поток C
Шотландия - Израел
Норвегия - Сърбия

Поток D
Грузия - Беларус
Северна Македония - Косово

Двайсет отбора вече са ясни за финалите на европейското догодина. 

Участниците на Евро 2020 по урни:

Първа: Италия, Англия, Белгия, Испания, Украйна и Германия

Втора: Франция, Полша, Швейцария, Хърватия, Русия и Холандия

Трета: Португалия, Турция, Дания, Австрия, Швеция и Чехия

Четвърта: Финландия, Уелс, плейоф А, плейоф В, плейоф С и плейоф D

Жребият за груповата фаза на европейското първенство ще бъде изтеглен на 30 ноември на церемония в Букурещ.