Унгария обвини ЕС в изнудване заради блокираните петролни доставки

Новини
19:28 - 30 Юли 2024
936
Унгария обвини ЕС в изнудване заради блокираните петролни доставки

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто обвини Европейската комисия в изнудване заради спора за блокираните доставки на петрол за Унгария и Словакия – две страни, които отправят критики срещу ЕС за изпращането на оръжия в Украйна, предаде Ройтерс.

Украйна прибави руската компания "Лукойл" в списък със санкции през юни и спря доставките през своята територия за унгарски и словашки рафинерии, собственост на унгарската петролна и газова компания МОЛ.
Сиярто каза, че комисията е или "толкова слаба, че не е в състояние да отстоява фундаменталните интереси" на страните членки, или самата тя е създала спора. По думите му може би "Брюксел, а не Киев е измислил всичко това. Европейската комисия, не правителството на Украйна иска да изнудва две подкрепящи мира страни, които отхвърлят трансфера на оръжия".
Комисията посочи в писмен отговор, че след като е получила искания от страна на Унгария и на Словакия, е започнала да събира информация.

"Комисията отправи подробни запитвания към Словакия и към Унгария, за да установи цялостен анализ и се обърна към украинските власти", пише в отговора.

"Тези въпроси са свързани с обеми на настоящия транзит на петрол, юридически лица, които транспортират петрола през Украйна и сключени договори, възможности за алтернативни маршрути за доставки, както и разходите за това", добавя Комисията.

Доставките от други руски доставчици не са засегнати, посочва Ройтерс.

На фона на задълбочаващия се спор словашкият премиер Роберт Фицо в понеделник заяви, че страната му ще спре доставките на дизелово гориво за Украйна, ако Киев не възстанови доставките.