Унгария охлабва мерките постепенно от другата седмица

Правителството на страната следва примера на други страни, за да рестартира икономиката си

Новини
15:11 - 23 Април 2020
1611
Унгария охлабва мерките постепенно от другата седмица

Унгария решава следващата седмица бъдещето на карантинните мерки за ограничаване разпространението на коронавируса в момент, когато страната се подготвя за рестарт на икономиката, съобщи шефът на канцеларията на премиера Виктор Орбан, Гергей Гуяш, цитиран от Ройтерс.

Сегашните извънредни правила са в сила до 3 май, но не са ясни още новите след тази дата, за да се позволи на икономиката да се върне към нормалното си състояние, уточни той.

Новият набор от ограничения след 3 май ще гарантира, че най-застрашените от коронавируса са защитени, като едновременно се рестартира икономическата активност, допълни Гуяш, цитиран от БТА. 

Страната ще разгледа примера на други страни и "аспектите, които дават силна подкрепа за неизбежната нужда от рестартиране на икономиката". Гуяш заяви, че рестартирането на икономиката може да бъде направено единствено "постепенно и съгласно стриктен график".

Орбан заяви, че възнамерява да представи план на 3 или 4 май за постепенно връщане към нормалното състояние. Той каза, че дотогава Унгария ще е готова да се справи с всякакво нарастване на броя на заразените.

Правителството планира също да позволи на десетки хиляди ученици в средните училища да положат писмено изпитите си за дипломиране от 4 май нататък, което предизвика протести от страна на учители и родители, които смятат това за преждевременно.

В Унгария са регистрирани 2284 случая на коронавируса и повече от 200 починали от болестта.