Унгария твърдо ни подкрепя за Шенген, чакаме членство през октомври

Новини
11:44 - 16 Януари 2023
1159
Унгария твърдо ни подкрепя за Шенген, чакаме членство през октомври

Унгария твърдо застава зад България за влизането й в шенген. Ние винаги ще подкрепяме това да не се прилага двоен стандарт. Няма да разрешим субективни критерии да заместят обективните условия, които са вписани в договорите и България изпълнява. България трябва да стане член на Шенген и ние няма да позволим някой по политически или други причини да не подкрепи това.

Това увери унгарският външен министър Петер Сиярто след среща с българския външен министър Николай Милков днес.

Този въпрос е много важен за нас. Аз уверих нашия унгарски гост, че България ще продължи да преследва с всички сили този приоритет през следващата година. Ще работим по няколко направления.

Първото е свързано с дейността на МВР - засилване на ресурсите за преодоляване на проблема с нелегалната миграция. То се извършва в различни сфери. На първо място става въпрос за физическата охрана на границата ни с Турция.

През декември българският президент договори по-голяма помощ от страна на Турция да не се допускат мигранти до границата ни. Във вътрешността на България ще бъдат положени всички усилия да бъдат идентифицирани и предотвратени трансферите на мигранти към сръбската граница. На трето място - охрана на границата със Сърбия така, че да не се позволи на мигрантите, които са проникнали през първите две вериги да минат и третата, разказа пък Милков.

По отношение на нашата дипломатическа дейност, ще работим преди всичко с ЕК и нидерландската страна България да получи оценяващ доклад, който да бъде готов през юни или юли.

Той ще следва модела на докладите по Механизма за сътрудничество и оценка и ще трябва да покаже това, което сме направили от 2019 г. досега, когато бе и последният доклад на България по механизма. Идеята е той да включва всичко, което те искат и очакват да видят вътре, за да не се окаже така, че този доклад не отговаря на очакванията им, подчерта Милков.

Освен това, този доклад ще позволи след неговото приемане от нидерландска страна, Хага да участва във верификационна мисия - да провери фактически как се извършват дейностите по границата, начините, по които се получават визи, юридическото сътрудничество с трети страни и др. Ако се случи всичко това, ние очакваме 1 октомври като дата за членство в Шенген.

Тази дата не е съгласувана с партньорите ни, но е реалистична и ние си я поставяме като цел. Ключов момент, от който зависи членството ни в Шенген, е да бъдат приети законите, които служебното правителство внесе в парламента, за да не получим отново негативна оценка, но аз се надявам този сценарий да бъде избегнат, каза още външният ни министър.

Това е първият министър на външните работи, който посещава страната ни в началото на годината. С Унгария ни свързват вековни връзки, но върхът в нашите отношения е в момента. Двете държави членуват в ЕС и НАТО, споделят общи политически приоритети и двата народа споделят общи ценности. На тази база градим нашите отношения и сътрудничество, подчерта Милков.

В рамките на разговора ни се съгласихме за много неща - че трябва да продължим взаимодействието си в рамките на ЕС и НАТО, където ключовото е да постигнем консенсус по всички въпроси, които се обсъждат, продължи той.

Благодаря на министъра за неговата подкрепа и на страната му за българския шенгенски приоритет. Унгария ни подкрепя много силно в тази наша цел, защото като външна граница на Шенген Унгария е наясно с какви предизвикателства се срещаме ние. От наша страна аз изложих нашата пътна карта и приоритети за членство, посочи Милков. Очаква се и тази година двете ни държави а задминат 2 млрд. евро стокообмен.