Унгарски балет пристига у нас с "Кармина Бурана"

Сегедската трупа ще създаде пищно зрелище в Пловдив

Култура
16:17 - 27 Март 2019
1410
Унгарски балет пристига у нас с "Кармина Бурана"

Унгарски балет пристига в България със спектакъла "Кармина Бурана". Той е част от програмата на One Dance Week и Пловдив - Европейска столица на културата 2019 г. Сегедският модерен балет създава пищно зрелище по музиката на едно от най-изпълняваните класически произведения и му дава съвсем различен живот.

Темите от средновековните поеми в "Кармина Бурана" са същите, вечните, но сред впечатляващите декори сюжетът е друг. Варвари се борят за оцеляване върху руините на мъртва цивилизация. Животът е предопределено кратък. Едно момиче може да обича и да бъде щастливо, но Съдбата не цени красотата на момента. В това пътуване между инстинкти, страхове, ритуали, жестокост, смърт, радост и любов всички опознават човешката си същност.

Спектакълът е на 29 септември на сцената на Дома на културата "Борис Христов". Балетът от Сегед е емблематичен с изпълнителския си стил и с ефектната майсторска техника на артистите. Затова спектаклите се превръщат в преживяване.

Репертоарът включва танцови творби по класически композитори като Бетовен, Чайковски, Барток, Орф и Стравински наред с хореографии по съвременни автори. Българската публика се среща за втори път със Сегедския модерен балет след гостуването му през 2016 г.