Уникален обрат за Спарта и Минчев, Абърдийн се провали на "Питодри"

Спорт
11:16 - 01 Септември 2023
2102
Уникален обрат за Спарта и Минчев, Абърдийн се провали на "Питодри"

Спарта (Прага) срази гостуващия Динамо (Загреб) с 4:1 и с общ резултат 5:4 си извоюва място в груповата фаза на Лига Европа. Чешкият тим изигра един от най-силните си мачове в евротурнирите през последните години и зарадва препълнения стадион. Мартин Минчев беше в групата на домакините, но така и не се появи на терена.

Преди седмица Спарта поведе на "Максимир", но допусна обрат и загуби с 1:3. Чехите отново започнаха активно и стигнаха до гол още във 2-ата минута. Филип Панак комбинира с Хараслин и неговият прецизен удар до гредата не остави никакви шансове на Иван Невистич.

Динамо се опита да отговори веднага, но Антонио Марин шутира покрай вратата. В 24-ата минута Каан Кайринен центрира от корнер и Сьоренсен отклони топката с глава в мрежата на хърватите - 2:0.

През второто полувреме Спарта продължи да доминира. В 67-ата минута Филип Панак овладя една отбита топка и заби трети гол за домакините. Динамо намали при една от редките си възможности пред вратата на Петер Виндал. Точен беше Мартин Батурина след каскада от финтове в наказателното поле.

При този резултат щеше да има продължения, но чехите решиха всичко в своя полза още в редовното време. Решаващото попадение отбеляза Виктор Олатунджи в 87-ата минута след пас на Якуб Пешек.

Абърдийн не успя да се класира за груповата фаза на Лига Европа и ще трябва да се задоволи с участие в Лигата на конференциите. Шотландският тим загуби у дома с 1:3 от Хекен и не се възползва от добрия резултат на чужд терен преди седмица, когато срещата завърши 2:2.

Големият герой за шведите беше Ибрахим Садик. Ганайският нападател откри резултата в 14-ата минута, а в 41-ата отново той беше точен след пас на Микел Рюгор и доближи Хекен до крайния успех.

Интригата се върна в 55-ата минута. Абърдийн получи дузпа и голмайсторът на отбора Боян Миовски не сгреши от бялата точка. В 81-ата минута реферът даде наказателен удар и за гостите, а Амор Лаюни затвърди победата на Хекен.

Като цяло, шведите играха по-дисциплинирано и контраатакуваха опасно, а Абърдийн действаше хаотично и създаде малко чисти положения пред вратата на Петер Абрахамсон.