Уникален воден кораб посреща туристите в Царево (ГАЛЕРИЯ)

Култура
16:11 - 15 Юли 2019
40157
Уникален воден кораб посреща туристите в Царево (ГАЛЕРИЯ)

Уникален воден кораб вече посреща туристите в Царево, предаде репортер на Lupa.bg. Арт инсталацията е монтирана на новия площад в центъра на морския град.

Корабът-фонтан вече се превърна в атракция както за жителите на морския град, така и за хилядите гости, избрали да почиват тази година в Царево. Много хора се снимат с удоволствие край атракцията - позират пред телефоните или фотообективите на приятели или пък си правят селфита за спомен, видя нашият репортер.


Подобен арт фонтан може да се види единствено в Царево. В България няма втора подобна, а и в Европа такива скулптури са рядкост, обясни кметът на града инж. Георги Лапчев.


Корпусът и платната на лодката се оформят от водни струи, а зад композицията се вижда красивия залив на Царево.


Вечер скулптурата се осветява и придобива изключително атрактивен вид. В началото на лятото градът се сдоби и с единствената в страната морска сцена.

Замисълът е фонтанът да припомни легендата за античния кораб Арго, с който древногръцкият герой Язон пленява златното руно. Има исторически проучвания, че събитията от мита около руното и кораба  „Арго” са се разигравали по земите на Южното Черноморие, около днешно Царево, което в древността се е наричало Василико.


Съществува голям шанс на дъното на Черно море у нас да се открият потънали кораби от къснобронзовата епоха (1650-1200 г.пр.Хр) или от времето на аргонавтите. Според легендата, през Черно море тогава е минал корабът "Арго" на Язон на път за Колхида, за да търси златното руно. От древните епохи има извадени отделни находки - каменни котви, кръгли медни и метални слитъци.

Може да видите още любопитни снимки от водната атракция в Царево, дело на зоркото око на Lupa.bg - нашия фотограф Агнес Методиева: