Уникална релефна карта на Морската градина откриха във Варна (ГАЛЕРИЯ)

Макетът изобразява 28 исторически места в парка

Култура
14:03 - 27 Юли 2019
4842
Уникална релефна карта на Морската градина откриха във Варна (ГАЛЕРИЯ)

Релефна карта с всички забележителности от историческото ядро на Морската градина на Варна откриха на входа на парка край Слънчевия часовник. Идеята е да помага на жителите и гостите на града, лесно да се ориентират в парка, да се запознаят с релефа на терена и с всички културни ценности по един уникален и атрактивен начин, съобщи Булфото.

Предвидено е да се използва и от хора в неравностойно положение, които чрез допир ще могат да добият представа за терена. Дейностите по поставянето й са съгласувани с Националния институт за паметници на културата и бяха извършени в периода от 11 до 21 юли.


Проектът е дело на Кристиян Иванов, студент по архитектура във Варненския свободен университет и се финансира от фонд "Култура" към Община Варна, със средства от университета и лично от автора.

Авторът на картата Кристиян Иванов

Релефната карта включва 3D-макетни изображения на 28 обекта и паметници на културата, разположени в Морската градина и около нея, сред които е Алеята на възрожденците, Фестивалният и конгресен център, Природонаучният музей, Военноморският музей, Летният театър, Дворецът на културата и спорта, Астрономическата обсерватория, Делфинариумът, Зоологическата градина и други.


Те са разположени върху специален постамент, на който има информация на български и английски език, използвана е и брайловата азбука в помощ на хората със зрителни увреждания, обясни младият автор на проекта.


Снимки: Булфото