УНИКАЛНО: Марешки нахлузи защитно облекло

У нас
09:25 - 20 Март 2020 (обновена)
5546
УНИКАЛНО: Марешки нахлузи защитно облекло

Зам.-шефът на Народното събрание Веселин Марешки изуми всичките си колеги, като се появи в пленарната зала за второто четене на Законопроекта за извънредното положение, пременен в защитно облекло.

Той и колежката му от ПГ на "Воля" Кръстина Таскова стреснаха народните избраници с пълна екипировка - включваща маски, ръкавици и гащеризон, а това накара колегите им от БСП да поискат отстраняването им от пленарната зала, защото нагнетявали допълнително напрежение. 

В същото време обаче, напълно безпрецедентно, редица народни представители се появиха за днешното заседание с маски от различен тип - и хирургически, и N95, а квесторите и стенографите, които са единствените външни лица с право на допуск до залата, също бяха снабдени със защитните средства.

В началото на шефката на НС Цвета Караянчева попита току-що сядащия до нея Емил Христов къде му е маската. Тя се оказа в ръката му, а не на лицето, но въпреки това Караянчева с усмивка го накара да седне през едно място. След което обяви на депутатите, че квесторите раздават маски, който иска - да си вземе.

Това предизвика Валери Жаблянов от БСП, който призова за сериозност и отговорност в парламента. Колегите, които са прекалили със санитарните изисквания, да напуснат пленарната зала, това е несериозно отношение към гражданите, обясни той.

Колегите са взели предпазни мерки, коита считат, че са необходими за предпазване на здравето им, обясни Караянчева. След което даде думата на Марешки, но го призова да махне маската, за да могат колегите да познаят.

Цяла България е вперила поглед в избраниците на народа, а не богоизбраните, какъв пример дават, и навсякъде казват, че единствените места, където не се спазват заповедите на ген. Мутафчийски, са Столипиново и Народното събрание, обясни облеклото си Марешки. И призова депутатите да вземат мерки и да дадат пример на хората. И лекарите са на първа линия, но не допускат разнасянето на заразата, допълни лидерът на "Воля".

Всички депутати са снабдени с маски, местата са дезинфекцирани, трибуната също ще бъде на всеки час, отговори му Караянчева.