Уникум! Съд помилва хлапе 75 години след екзекуцията му

Новини
16:00 - 28 Август 2019
14858
Уникум! Съд помилва хлапе 75 години след екзекуцията му

Уникален съдебен казус в САЩ - седемдесет и пет години, след като щатът Южна Каролина екзекутира 14-годишно момче по обвинение в убийството на две бели момичета, областен съдия отхвърли смъртната присъда.

Съдия Кармен Мълинс анулира съдебното решение срещу Джордж Стини, чернокожо момче, обвинено, че пребило две бели момичета до смърт през 1944 г. в малкия град Алколу.

Адвокати за защита на човешките права от години се борят да подновят случая с твърдението, че самопризнанията на Стини, заради които е бил убит на елекрическия стол, са били изтръгнати на сила. По време на ареста момчето тежало 43 килограма. Властите съобщили, че чернокожият тийнейджър признал как пребил двете момичета, на 11 и на 8 години, с клин за релса.

Джордж Стини с предполагаемите си жертви

През 2009 г. сестрата на Стини потвърди в клетвена декларация, че в деня на убийствата е била с него и той нямало как да извърши убийствата.

През 1944-а обаче Стини бил изправен пред съда и три месеца по-късно бил екзекутиран. В деня на смъртта си Джордж бил толкова малък, че се наложило да седна върху няколко книги на електрическия стол. Процесът срещу него продължил три часа и съдебно жури от 12 бели мъже за десет минути решило, че е виновен. Стини често е споменаван като най-младият човек, екзекутиран в САЩ през XX век.