Унищожиха личната карта на мъж за да не гласува

Задържан е мъж, извършил деянието в Плевенско

Новини
11:10 - 28 Октомври 2023
4904
Унищожиха личната карта на мъж за да не гласува

Присъда за възпрепятстване на правото на глас е произнесена в Плевен, съобщават от Областната дирекция на МВР. Бързо разрешение е получил случай в плевенското село Пелишат, предава БТА. 

На 10 октомври в полицията е получен сигнал за заплашван жител на селото, чийто документ за самоличност е унищожен с цел да му бъде попречено да упражни избирателното си право. Два дена по-късно, на 12 октомври, установеният като автор на отправените заплахи жител на същото село е задържан за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство. Наложена му е мярка за неотклонение "подписка".

На 18 октомври Районният съд в Плевен е постановил на автора на деянието да му бъде наложено административно наказание – глоба в размер на 500 лв., посочват от полицията.

На брифинг министърът на МВР Калин Стоянов съобщи, че има получени 1080 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. 635 от сигналите са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции. Оповестените данни са до 10:00 часа на вчерашния ден. 

От полицията в Плевен днес посочиха, че на денонощна телефонна линия 064 – 864 – 323 и на e-mail [email protected] гражданите могат да сигнализират за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.