Университетът „Принстън” набеди децата и юношите за основните Covid-разпространители

Шансът човек с коронавирус, независимо от възрастта си, да го предаде на близък контакт, варира от 2,6% в общността до 9% в домакинството

Новини
14:12 - 23 Октомври 2020
2646
Университетът „Принстън” набеди децата и юношите за основните Covid-разпространители

Мащабно изследване, проведено сред половин милион инфектирани от коронавируса в Индия показва, че много малък процент от тях са вирусоносители, съобщават от университета Princeton.

Нещо повече, децата и младежите навярно са много по-съществен фактор при разпространението на инфекцията, особено що се отнася до домакинствата. Съвместното изследване на учени от Съединените щати и Индия е публикувано в изданието Science.

Изследователи от Принстънския екологичен институт (PEI), университета Джонс Хопкинс и Калифорнийския университет, Бъркли, са работили със служители в областта на общественото здравеопазване в югоизточните индийски щати Тамил Наду и Андра Прадеш. Целта на изследването е била да се проследят пътищата на инфекцията и смъртността при 575 071 лица, които са били изложени на 84 965 потвърдени случая на Covid-19, болестта, причинена от вируса Sars-CoV-2.

Това е най-голямото проучване за проследяване на контакти с цел идентифициране на хора, контактували със заразен, проведено в света за всички болести досега.

Учените са установили, че 71% от заразените лица не са заразили нито един от контактите си, докато само 8% са отговорни за заразяването на 60% от новите инфектирани.

Констатациите предоставят обширна представа за разпространението и смъртността при Covid-19 в страни като Индия, където са регистрирани над 96 000 смъртни случая и имат висока честота на ограничени ресурси, съобщават изследователите. Те откриха, че смъртните случаи, свързани с коронавирус в Индия, са настъпили средно шест дни след хоспитализацията в сравнение със средно 13 дни в САЩ. Също така смъртните случаи от коронавирус в Индия са съсредоточени сред хора на възраст 50-64 години за разлика от по-възрастното рисково население в САЩ.

Изследователите установяват, че шансът човек с коронавирус, независимо от възрастта си, да го предаде на близък контакт, варира от 2,6% в общността до 9% в домакинството.

Изследователите установяват, че децата и младежите, които съставляват една трета от случаите на Covid, са особено важни за предаването на вируса в изследваните популации.

„Децата са много ефективни разпространители на инфекцията, което не е твърдо установено в предишни проучвания“, заяви ръководителят на изследването Раманан Лаксминараян и допълни:

„Стигнахме до извода, че установените случаи, както и смъртните случаи, са по-концентрирани в средите на по-младите, отколкото очаквахме въз основа на наблюдения в страни с по-високи доходи.“

Децата и младежите са много по-рискови за предаването на коронавирус от хора на тяхната възраст, установи проучването. Във всички възрастови групи хората имат по-голям шанс да прихванат заразата от някой на тяхната възраст. Общата вероятност за заразяване с коронавирус варира от 4,7% за нискорискови контакти до 10,7% за високорискови контакти.