Уролози от ВМА ще преглеждат безплатно през целия ноември

Новини
11:15 - 25 Октомври 2023
2103
Уролози от ВМА ще преглеждат безплатно през целия ноември

Военномедицинска академия (ВМА) ще се включи в инициативата Movember-2023 с профилактични прегледи и скрининг за ранна диагностика на рак на простатната жлеза и рак на тестисите. Това съобщиха от лечебното заведение. 

Консултациите със специалистите от клиника „Урология” ще бъдат в дните понеделник, сряда и петък (през целия ноември), от 15:00 до 18:00 ч., в кабинет 242, в поликлиниката на болницата. 

За целта е необходимо предварително записване на тел. 02/ 92 25 334, като записванията ще продължат до изчерпване на предварително обявените часове. Препоръчително е пациентите да изследват предварително своя простатно-специфичен антиген (ПСА/PSA). PSA е белтък, който се произвежда от клетките на простатната жлеза и в по-голямата си част се съдържа в семенната течност. Установяв се чрез проба от венозна кръв. Най-добре е пробата да се вземе в ранните сутрешни часове. В деня на изследването пациентът следва да се въздържа от прием на кофеин съдържащи напитки (кафе, чай, енергийни напитки), лекарства и храна. За по-прецизен резултат специалистите препоръчват въздържане от секс поне денонощие преди теста.

Простатният карцином е най-често срещаното онкологично заболяване сред мъжете в Европа и у нас, припомнят от ВМА. Европейската урологична асоциация препоръчва ежегодното изследване на туморния маркер на простатната жлеза при всички мъже над 50-годишна възраст, както и след навършване на 45 години при мъже с фамилна обремененост за простатен карцином.

Резултатите от изследването трябва да бъдат консултирани с лекар уролог.

В началната фаза на развитие простатният карцином не предизвиква оплаквания и поради тази причина профилактичните прегледи и изследвания са важни за навременното му диагностициране. Ракът на простатата е напълно лечим, когато е открит навреме.

Думата Movember е комбинация от австралийската разговорна дума за мустак – „Мо“, и за месец ноември (November). Това е месецът, когато мъжете си "пускат" мустаци или не се бръснат, за да се привлече вниманието върху проблемите на мъжкото здраве и конкретно върху рака на простатата и други злокачествени заболявания при мъжете. Movember е международна инициатива, възникнала в Австралия.