Урсула фон дер Лайен: Има шанс за споразумение за Брекзит

Пандемията удари тежко икономиките, да не засилваме негативното въздействие, призова шефката на ЕК

Новини
08:12 - 29 Септември 2020
659
Урсула фон дер Лайен: Има шанс за споразумение за Брекзит

Споразумение между ЕС и Обединеното кралство за Брекзит все още е възможно въпреки доста раздалечените ни позиции в началото на една седмица на решаващи преговори, заяви вчера председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

"Искаме споразумение и съм все така убедена, че то е възможно", каза Фон дер Лайен на пресконференция след разговори с португалския премиер Антониу Коща в Лисабон.

"Отправям апел за отговорност, тъй като нашите икономики, и от двете страни на Ламанша, са тежко засегнати от пандемията и трябва да направим всичко възможно да постигнем разумна договореност, така че да не засилваме негативното въздействие върху тях", подчерта тя, цитирана от Ройтерс.

Британците повториха вчера, че искат да променят условията на споразумението за развода с ЕС, което заплашва да създаде проблеми в решаващата седмица на преговори с европейците в Брюксел за бъдещите търговски отношения, предава БТА.

"Позицията на Великобритания е много далеч от това, което ЕС може да приеме", заяви вчера заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович след съвещание с британския министър на правителствената канцелария Майкъл Гоув в белгийската столица.

И двамата ясно дадохме да се разбере, че се запазва съществуващата пропаст помежду ни, но и двете страни ясно показахме, че искаме да запълним тази пропаст, каза Гоув в отговор на Шифчович пред британската телевизия.

В центъра на разговорите им е разглеждания от британския парламент доста спорен законопроект, който поставя под въпрос някои ангажименти, поети от Великобритания в споразумението, което определи рамките на излизането на страната от ЕС на 31 януари тази година, припомня АФП.