Урсула призова помощта за Украйна да се удвои

Председателката на ЕК визира и двойно производство на боеприпаси

Новини
14:00 - 18 Февруари 2023
1976
Урсула призова помощта за Украйна да се удвои

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова днес за удвояване на усилията за военна подкрепа за Украйна, за да й се помогне да отблъсне руската инвазия. Призивът Фон дер Лайен отправи по време на Мюнхенската конференция по сигурността, предаде Франс прес.

"Трябва да продължим с много масираната необходима подкрепа за Украйна, за да провалим империалистичните планове на (Владимир) Путин", каза тя. "Време е да ускорим това, защото Украйна има нужда от материали за оцеляването си", допълни тя.

Фон дер Лайен пледира за ускоряване на производството на стандартно въоръжение, като например боеприпаси, от което Киев има отчаяно нужда.

"Не е възможно да трябва да се чакат месеци, години, преди ние да сме в състояние да се превъоръжим с тях, за да можем да ги изпратим на Украйна", каза тя.

Страните от ЕС проучват сега възможностите да пристъпят към съвместни покупки на боеприпаси за Украйна, казаха дипломатически източници в Брюксел.

Естония, която е на челно място в подкрепата за Украйна, представи на партньорите си конкретно предложение в цифри - дотация от 4 милиарда евро, предоставена от страните членки на ЕС за европейския фонд, използван за закупуване и доставка на оръжия за Украйна, според същите източници. Тази дотация ще позволи да се купят един милион 155-милиметрови снаряда. Темата ще се дискутира в понеделник от министрите на външните работи на 27-те на тяхна среща в Брюксел.