Усик вече не е абсолютен световен шампион

Спорт
12:57 - 26 Юни 2024
1013
Усик вече не е абсолютен световен шампион

Олександър Усик е овакантил пояса на Международната боксова федерация в тежка категория. Това обяви украинецът пет седмици след като стана абсолютен световен шампион чрез съобщение, публикувано в социалните мрежи.

Новината идва след като задължителната защита на титлата на IBF от страна на Усик срещу претендента Филип Хъргович от Хърватия остана висяща, а британецът Даниел Дюбоа спечели временната световна титла на IBF, побеждавайки Хъргович по-рано този месец.

37-годишният Усик поиска да не му отнемат пояса на IBF, за да защити абсолютната шампионска титла, когато се изправи срещу Фюри в реванша между двамата през декември, но сега ще се разиграват само титлите на WBC, WBO и WBA. Титлата на IBF в тежка категория, която Усик притежава от 2021 година, ще може да бъде спечелена, когато Антъни Джошуа се изправи срещу Дюбоа през септември на стадион "Уембли".

"Антъни и Даниел, знам, че титлата на IBF е важна за вас. Това е моят подарък за вас на 21 септември", заяви Олександър Усик във видео съобщение, което публикува в профила си в X.

През миналия месец Усик стана първият абсолютен световен шампион в тежка категория от 2000 година насам, побеждавайки Тайсън Фюри с поделено съдийско решение в Рияд, Саудитска Арабия.