Утре получаваме 2 млрд. и 600 млн. лева по плана за възстановяване

Трябва да се направят тези реформи, които са заложени в програмата, каза Цветан Кюланов

Новини
18:29 - 15 Декември 2022
2784
Утре получаваме 2 млрд. и 600 млн. лева по плана за възстановяване

"Няма да загубим средства от плана за възстановяване, трябва да се изпълнят още над 60 мерки, над 20 са законодателни, разглеждаме ги в пакет. Когато гледаме пакета, срокът е докато ги изпълним. В плана някои са разписани до края на тази година, някои за първото тримесечие, за да не излъжа в момента може лесно да се провери. Когато сме готови с всичко, дори срокът да е декември и не бъде изпълнен, ще бъде докато България поиска второто плащане. Т.е. няма риск нищо да загубим, той идва само до забавянето. Едно забавяне води до второ забавяне, както и до трето. А в крайния срок - в края на 2025 всичко да е затворено, за да може 2026 г. да направим всичките плащания. Ако има много закъснения, тогава се появява риск". Това каза Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на ЕК в България в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

Според него, първото плащане Европейската комисия е одобрила още миналия месец и добрата новина е, че утре се очаква то да бъде по сметката на българското правителство. "Става дума за 2 млрд и 600 млн лева, това е първото плащане и утре постъпват и са на разположение на българския бюджет и всички нужди на българските граждани", каза Кюланов. Разликата от другите фондове е, че планът за възстановяване прави плащане за свършена работа и реформи. "Така че, не са обвързани с даден инвестиционен проект или с дадена реформа и за второто плащане ще е същото - когато пакетът от мерки е свършен, парите се разплащат, а те вече, българската държава е използвала собствен ресурс, за да свърши работата", каза още Кюланов.

Според него, фокусът е върху свършването на нашата работа. "Трябва да се направят тези реформи, които са заложени в плана - създаване на антикорупционно тяло, което има правомощията да води разследвания. Първата стъпка е законовата уредба, а втората то да се създаде и да започне да работи. Затова стъпка по стъпка - ако се забавим със законовите промени, след това се забавят и парите и има риск да се загубят в края на периода", каза още Кюланов.