Увеличават бюджета за спорт с няколко милиона

Това е олимпийска година и федерациите, които вече имат спечелени квоти, ще получат по-добро финансиране, заяви министър Илиев

Новини
15:39 - 29 Ноември 2023
1912
Увеличават бюджета за спорт с няколко милиона

"Бюджетът за спорт е увеличен от 137 милиона на 149 милиона лева за догодина", заяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.

Това е факт, след като проектобюджетът на държавата беше одобрен на първо четене.

"Това е олимпийска година и федерациите, които вече имат спечелени квоти, ще получат по-добро финансиране, защото тяхното участие вече е сигурно. Подготовката е много важно да се извърши на ниво. Естествено, ние сме разделили програмите на три - такива, които ще ходят на олимпиада със сигурност, за олимпийски спортове с високо спортно майсторство и неолимпийски спортове с високо спортно майсторство, така че надявам се да направим справедливо разпределение на тези средства, които има", каза още спортният министър.

И допълни: "Ние имаме Програма за развитие на спортните клубове. Насърчавам всички клубове да пишат проекти по нея, да търсят финансиране. За догодина бюджетът за нея е увеличен с 2 милиона лева или е общо 15 милиона. Има средства за спортните клубове".

На срещата присъстваха още областният управител Виктор Стойчев и кметът на община Ловеч Страцимир Петков. Темата бе "Развитието на спорта в региона – поле за взаимодействие на държавата, общините и спортните клубове". Бяха обсъдени проблемите за развитието на професионалния и масов спорт в региона.

Спортната общественост формулира ясни проблеми. Това са липсата на спортна инфраструктура и подходящи условия, в които децата да тренират и да се готвят за спортовете, които практикуват. "Това, което можем ние да направим от Министерството на младежта и спорта е, че имаме програма за инфраструктура, която е с 50 процента самоучастие", посочи министърът.