Увеличението на пенсиите може да закъснее

Това ще стане при положение, че актуализацията на бюджета не се приеме за 20 дни

Новини
22:34 - 31 Май 2022
5285
Увеличението на пенсиите може да закъснее

Експресна програма за приемането на актуализацията на бюджета трябва да организира правителството, ако иска пенсионерите да получат обещаното увеличение на 1 юли. Законът трябва да е приет и обнародван до 20 юни, защото това е крайната дата, за да може Националният осигурителен институт (НОИ) да е готов с ведомостите за пенсиите през следващия месец.

Ако дотогова това не се случи, има два варианта. Първият е увеличението да се преведе на по-късна дата през юли с различен пенсионен запис, както бе с великденския бонус от 70 лв. Другият вариант - да се получи с пенсиите през август.

“По отношение на юлските пенсии нямате много време. Трябва да решите какво правите с добавката, която може много сериозно да ви подхлъзне. На 20 юни трябва да са готови ведомостите, така че имате много малко време”, предупреди Ася Гонева от КНСБ вицепремиера Асен Василев и социалния министър Георги Гьоков на тристранката в понеделник. На нея бяха представени мерките, но те не бяха оформени като законопроект.

“Предложенията за изменение и допълнение на нормативната база задължително преминават през обсъждане в комисии към тристранката и едва след това се насрочва заседание на тристранния съвет. В този смисъл очакваме текстовете за актуализация на трите бюджета, от които да се запознаем с конкретно предложените промени”, припомниха от КТ “Подкрепа”.

Така проектобюджетът за актуализация на държавното обществено осигуряване ще трябва да се разгледа първо на тристранка, преди да се внесе в Народното събрание. Теоретично има време депутатите да приемат промените. Бюджетът за тази година бе вкаран на 2 февруари и приет на 22 февруари.

Дотук предложенията на правителството за вдигане на пенсиите от 1 юли с 10% и вкарването на бонуса и добавките към тях не среща подкрепа от никого. Още в понеделник бизнесът и синдикатите предупредиха, че те нямат общо с приноса и това ще е “саниране на гаф”.

От 7 до 20 юни ще е последното плащане на бонуса от 60 лв. и компенсиращата добавка. Плащането на пенсиите ще по график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от станциите, съобщи НОИ.

“Български пощи” все още не са обявили дали през юни ще могат да изплатят пенсиите по обичайния начин, или отново ще се получат само по постоянен адрес, който е регистриран в НОИ.

Хората, които заради хакерската атака в пощите не са успели и досега да си вземат великденската добавка от 70 лв., ще трябва да я поискат от териториалното поделение на НОИ. Тя се плащаше през април и до 3 май в пощенските станции. Сега те ще трябва да уведомят съответното териториално поделение, че не са ги взели и да потвърдят начина на плащане - пощенска станция или банка, уточниха от НОИ. На 1 юни 3493 пенсионери ще получат 75 лв. бонус за завършен ваксинационен курс през април.