Уви, топлото време няма да спре коронавируса

Надеждите, че заразата ще отшуми заради климата, се оказаха напразни

Новини
14:01 - 17 Март 2020
5959
Уви, топлото време няма да спре коронавируса

Преди около две седмици Световната здравна организация заяви, че който разчита с настъпването на топлото време коронавирусът да отслабне и пандемията да спре, всъщност храни "напразни надежди". Предупреждението излежда се оказва вярно, защото след това имаше много нови случаи в Югоизточна Азия където е доста по-топло, отколкото в Европа и Северна Америка.

Държави от Индонезия до Малайзия и Филипините засилиха тестовете и започнаха да регистрират най-големия досега брой заразени. Това може да попари надеждите в ЕС, САЩ и Канада, че с идването на пролетта кризата ще намалее и постепенно да бъде овладяна. За COVID-19 засега е известно малко, включително дали е от т.нар. сезонни вируси.

През 2002-2003 епидемията от SARS отслабна през летните месеци, но и до днес не е съвсем ясно дали това се дължи на затоплянето или на ефекта от решителните мерки на здравните власти.

Надеждите са заради аналогиите с разпространяването на други подобни заболявания, които са с променлива интензивност през годината. Освен това допринасят студеното време, влажността и поведението на хората през зимата. Това помага на властите по-лесно да ги предвидят и контролират.

"Студеният въздух изглежда помага да се разпространяват грип, настинки, кашлица, защото действа дразнещо на носните отвори и кухина, както и на горната част на дихателната система. Това прави тези части от тялото по-податливи на вирусни инфекции", обяснява Саймън Кларк, експерт по клетъчна микробиоогия в британския University of Reading.

Зимното време също така принуждава много хора да останат по-дълго в затворени помещения в близък контакт с други, а това увеличава риска от заразяване. А когато въздухът е студен и сух, капчиците от кашляне или кихане се задържат по-дълго във въздуха и заразяват повече хора.

Районите с най-голяма концентрация на случаи - Ухан, Северна Италия и северозападната част на САЩ - са със сходен климат и температури. Затова мнозина се надяват през пролетта и лятото да е възможно - но не и абсолютно задължително - в Северното полукълбо за няколко месеца да намалее пандемията. Но проф. Тики Пангесту от сингапурския Lee Kuan Yew School of Public Policy казва, че "температурната теория се пропуква предвид случващото се в момента в Югоизточна Азия и се съмнявам в надеждите на европейците, че топлото време ще убие вируса".