Уволниха служител на БАБХ след шокиращо видео

Умъртвявал кокошки по нехуманен начин

Новини
07:54 - 03 Октомври 2019
1913
Уволниха служител на БАБХ след шокиращо видео

Служител на Областната дирекция на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в Шумен е отстранен, след като бе пуснато скандално видео, в което се вижда как той умъртвява кокошки по нехуманен начин. Сигналът е подаден до БАБХ.

Авторът на видеото е собственикът на птицеферма в Смядово, в която е констатирана салмонела, а кадрите са шокиращи. Самият собственик твърди, че зараза няма, а пробите са манипулирани.

Вследствие на констатираната салмонела в птицефермата му, 3600 кокошки носачки са умъртвени. Използвани са торби, в които са поставени птиците, а след това са умъртвявани със сух лед. Така, както е по инструкция. На разпространеното видеото се вижда как служител се качва върху торбите с все още живи кокошки.

"Бяха тъпкани в торби по 200. Птиците умираха от задушаване и пищяха. Това е нещо отвратително. Съжалявам, че няма звук от камерите, за да се чуе", каза собственикът на птицефермата Димитър Папазов.

След проверката е образувано дисциплинарно производство и служителят от записите е отстранен от работа.

"Всичко е извършено съгласно инструкцията. С изключение на това, което видяхме, то е тотално недопустимо. От 13 човека един от служителите си е позволил да извърши тези дейности", коментира директорът на ОД на БАБХ – Шумен д-р Катя Райкинска.