Уволниха треньор, пожелал победа на Бетис

Хърватинът Роберт Ярни вече не е селекционер на националния

Спорт
16:13 - 16 Февруари 2024
1674
Уволниха треньор, пожелал победа на Бетис

Хърватската футболна асоциация уволни националния треньор на младежите до 17 години Роберт Ярни, след като той изрази желанието си Бетис да победи Динамо Загреб в Лига Европа.

В изявление на федерацията от четвъртък се заявява, че изпълнителният комитет е взел "единодушно" решение да освободи 55-годишния Ярни от задълженията му "след неуместни изявления в медиите".

Това се случи след като Ярни, бивш хърватски национал, заяви пред хърватската медия Vecernji, че иска испанският клуб Бетис да победи Динамо Загреб в елиминационен мач в Лига Европа.

Ярни има 99 мача за първия отбор на Бетис през трите си сезона в клуба в края на 90-те години. Бившето ляво крило започва кариерата си и като играч, и като треньор в Хайдук Сплит.

В навечерието на двубоя на бившия му клуб Бетис с Динамо Ярни заяви: "Кого ще подкрепям? Бетис е моят клуб, прекарах там три прекрасни години, но не съм играл за Динамо. Не знам кой може да ме обвини за това. В същото време по душа съм фен на Хайдук (Сплит)".

В изявлението си от четвъртък от федерацията добавят, че "подкрепят правото на всеки човек, включително на всеки футболист, включително на играчите от националния отбор, да подкрепя какъвто клуб иска, дори и срещу хърватски клубове в Европа, въпреки че подобно мислене не се счита за желателно".

HNS добави: "Насърчаването на единството в хърватското футболно семейство е условие, без което не може да се управлява успешно нито един хърватски национален отбор".

29-годишният нападател на Динамо Загреб и хърватски национал Бруно Петкович адресира коментарите на Ярни в изявата си на пресконференцията преди мача.

"Като хърватин, той се държи като клоун за това, че подкрепя отбор, който не е хърватски", каза Петкович пред репортерите.

Динамо Загреб спечели първия мач от двубоя в Севиля в четвъртък вечер, като Петкович вкара единствения гол в мача от дузпа в 76-ата минута.