Ужас! 7 деца с коронавирус в София

Заразените с Ковид-19 у нас са вече 201

Новини
17:05 - 23 Март 2020
9140
Ужас! 7 деца с коронавирус в София

7 деца в София и още четирима са новите заразени с коронавирус, съобщи шефът на Националния кризисен щаб ген. Мутафчийски на редовния брифинг. Така заразените с Ковид-19 у нас станаха общо 201. От установените днес случаи седем са в София, един е в Дупница, където досега нямаше потвърдени положителни проби за COVID-10 и два на семейство  в Пазарджик. В критично състояние остават двамата пациенти в "Пирогов".

"Гръцкият вариант е допустим и за България. Доколкото съм запознат, там с бележка пред полицията трябва да установиш къде отиваш. Тук сме направили такъв вариант за отделните населени места", обясни Мутафчийски. 

Шефът на ВМА разясни, че болнична помощ трябва да потърсят само хората с тежък задух, стягане в гърдите и температура над 38 градуса. Хората с по-леки симптоми трябва да говорят с личния си лекар и да следват съветите му.

На въпрос дали промяната на вкуса и обонянието са признаци на Ковид, Мутафчийски уточни, че по-скоро симптомите са задух, болки в гърлото и в някои случаи диария.

Генералът разказа, че единият от случаите  - възрастен мъж в село до Плевен си мислел, че се е изпотил от селскостопанската работа, но се оказало, че е заразен с коронавирус. 

Утре ще бъде представен най-новият вариант на тестването. "Има два пациенти, които бях наблюдавани с телефонна връзка, те бяха поканени за лечение. Имаше и едно момиче, което беше изпаднало в паника, приехме го, на следващия ден, то се самоизписа," информира професорът.

Мутафчийски обясни, че няма особена разлика в лечението на интерстициална пневмония и причинена от Ковид-19. 

"Капацитетът на ВМА и на "Пирогов" се изчерпва. Ще отправим следното предложение  - в срок от 3 дни всяка една болница, независимо от собствеността й, да осигури помещения за пациенти с коронавирус", обеща Мутафчийски по повод инфрмацията, че в двете основни болници няма легла. 

От данните на Националния кризисен щаб стана ясно и че България е поискала един милион теста за COVID-19 от общата поръчка на ЕС.

"Един милион теста лично ги поръчах на комисаря, за да има да тестваме населението", заяви Борисов малко по-рано днес през деня. По думите му ако тези тестове бъдат доставени ще има масово изследване на хората у нас.

Шефът на ВМА увери, че метеорологичните условия навън не се отразяват на разпространението на вируса.

Мутафчийски отрече някой да е нареждал да бъдат затворени тоалетните в бензиностанциите. "Напротив, хубаво е хората да влизат вътре и да измиват ръцете си.", каза той.

По отношение на бързите тестове, генералът обясни, че резултатите от тях са печални. 

Двама от пациентите със застрашаваща дихателна функция във ВМА вече са по-добре. В "Пирогов" има двама интубирани, като единият от тях е вече в по-стабилно състояние. 

Тежко обаче е състоянието на доктора от "Софиямед" във Велико Търново. Той е с тежка клинична картина - с двойна пневмония и е настанен в болница.  

По-рано днес стана ясно, че има заразен общински съветник с коронавирус - съветникът от ГЕРБ Анна Стойкова.