УЖАС БЕЗ КРАЙ! Крадлив руснак заграби имотите на 46 фамилии в с. Каменар

Общество
13:45 - 29 Юли 2020
24070
УЖАС БЕЗ КРАЙ! Крадлив руснак заграби имотите на 46 фамилии в с. Каменар

Икономическа полиция се е захванала сериозно с разследване на брутално-скандалния случай в поморийското село Каменар, за който „Новата реалност“ и Lupa.bg алармираха преди две седмици. Публикуваме продължение по темата с разрешението на автора Петър Бучков. Сега въпросът е ще има ли възмездие за престъпното изличаване на четвъртвековния труд на 46 семейства в поморийското село от крадлив руснак!?

Една история как солидно парче земеделска земя (Парцел 66 от 34,716 дка), обявено през 80-те години на миналия век за неблагонадеждно и нископроизводително, след 25 години тежък кърски труд на 46 семейства се превръща в райска градина, която попада в полезрението на „ненаситния грабителски успех“ (б.авт. определение на големия Алберт Айнщайн).

Усвояването на апетитната територия на 5 км от морския бряг, а и с каптиран минерален извор на нея, се осъществява със скорострелна 55-дневна офанзива (от 16.11.2017 г. до 10.01.2018 г.) между Община Поморие и новородената фирма „Блек сии спортс България“ ЕООД, еднолична собственост на руски гражданин. Акцията ухае яко на корупция, пране на пари, административно безхаберие и накърняване на националната ни сигурност, което е обект на настоящото разследване на Икономическа полиция.

Но плачевният резултат от нея е налице. Четвъртвековното облагородяване на Парцел 66 с неистов кърски труд е изличено и днес той прилича на трънясалия пейзаж от годините на заника на социализма.

Из руините на един унищожен живот стърчи непокътната единствено селскостопанската постройка на 64-годошния Атанас Петров, благодарение на категоричния му отказ да се примири с очевадния грабеж и битките му за търсене на справедливост от правоохранителните и правораздавателните ни институции. Ето и продължението на темата от „Руснак изличава имота на наша баба, докато тя погребва дъщеря си“ от друг ъгъл – на правосъдиeто:

Ретроспекцията им до този момент само донавява мрак в усещането за върховенство на закона.

Атанас Петров и семейството му са от тази порода българи, чийто смислен живот е преминал в нескончаем труд като в песента-емблема на „Тангра“ по текст на Александър Петров  „тук от тъмно започва денят и завършва с Първа програма!“.

През  месец май 1993 г. 36-годишният мъж става един от 46-мата, които сключват договори с Община Поморие за предоставяне на земеделска земя,  общинска собственост  за развитие на растениевъдство и животновъдство в Парцел 66 в землището на с.Каменар (договор №94-А-120), като заплаща еднократна такса от две хиляди лева за неговия терен от 1000 кв.м. Парцел 66 – 34,716 дка, е част от Депо за отлеждане на животно в с. Каменар, за което още в края на 80-те години са вземани решения да бъде предоставено на частни лица, като нископлодородна земя.

През юли 1993 г. Атанас Петров представя в Община Поморие проект с искане на разрешение да построи селскостопанска сграда в предоставения му парцел, който на 16.07.1993 г. е одобрен от главния архитект на общината г-жа Койкова и заверен с нейния подпис и печат. На същата дата е извършено заснемане за проектиране на стопанска сграда съгласно указаното петно, подписано от общинския служител Валя Кръстева. На 20.07.1993 г. му е издадено Строително разрешение № 3 и в резултат е построена масивна селскостопанска сграда на площ от 280 кв.м.

В пустеещия трънлив терен израстват овощни и зеленчукови градини, плъзват стада с животни. Изграждат се редица селскостопански сгради, както и  електропреносна и водоснабдителна мрежи, финансирани от 46-те семейства. Идилията на кърския труд си тече до месец юли 2017 г., когато Парцел 66 осъмва с разлепено по портите обявление на Община Поморие без дата, подпис и печат. С него хората са подканени в срок от 1 септември 2017 г. до 30 ноември 2017 г. да премахнат всички постройки и преместваеми обекти в имота, тъй като е започнала процедура по изработване на ПУП (подробен устройствен план) за застрояване на терена. Хората недоумяват защо никой не ги е уведомил кога и как е сменен статута на земята в Парцел 66.

Атанас Петров веднага отива в Община Поморие с въпрос как така ще събаря законно построена сграда.

На 16.08.2017 г. получава писмо, подписано от кмета Иван Алексиев, че общината е в процедура по изработване на ПУП на Парцел 66 и на 24.08.2017 г. ще се извърши проверка на място и по документи на предоставен терен за ползване от 1000 кв.м общинска собственост в Депо за отглеждане на животни в село Каменар съгласно договор №94 – А -120 от 05.05.1993 г. между Атанас Петров  и Община Поморие.

На 24.08.2017 г. идва комисия на място и издава констативен протокол, че в отредения парцел е изградена постройка, измерена е, направен е снимков материал и за пореден път изискват от Атанас Петров да предостави в общината всички документи, касаещи сградата.

На 30.08.2017 г. той отново уведомява кмета на Поморие, че няма намерение да събори законно построената от него сграда и прави предложение да му бъдат заплатени направените подобрения върху терена или да му бъде дадена възможност да закупи прилежащия терен към сградата. Отговор и до ден днешен няма.

Селскостопанската постройка на Атанас Петров е единственият останал свидетел на изличената райска градина Парцел 66.

Нищо необичайно. Без отговор са били оставяни всички искания на Атанас Петров и останалите 45 семейства да закупят предоставената им земя в Парцел 66 от 1995 г. насам без значение от „окраската“ на управата на Община Поморие.

С изключение на едно леко изнудване през 2012 г., когато обещават устно на Петров да са благосклонни към поредното му искане, ако за своя сметка извърши заснемане на целия Парцел 66 с конкретно посочена му геодезическа фирма, която има договор с общината. За услугата заснемане той заплаща около хиляда лева през декември 2012 г., но през януари 2013 г. получава поредния отказ.

Следва привидно затишие в очакване кога кметът Иван Алексиев ще изпълни ангажимента си, поет устно на събрание в с. Каменар през август 2017 г. след среща на хората от селото с представител на бъдещ инвеститор, кандидат да превърне Парцел 66 в хобит селище с мини зоопарк и цех за бутилиране на минерална вода от каптирания минерален извор, който реално е държавна собственост. А именно – сформиране на общинска комисия, която ще мине през всеки парцел, ще опише всички направени подобрения във всеки имот и всеки един човек ще бъде обезщетен. Единственото, което оставало да се уточни, според кмета, е кой ще плаща – Община Поморие или инвеститора.

След като четири месеца няма ни вест, ни кост от обещаната комисия, на 7-ми декември 2017 г. Атанас Петров отива при кмета в Община Поморие с питане какво става с обещаните обезщетения, какво, кога и на кого ще се плаща.

Очаква го поредния нелицеприятен сюрприз.

Атанас твърди, че кметът Алексиев – с когото между другото се познават добре и живеят през три къщи в Поморие – му казал, че Парцел 66 ще се продава на търг и на следващия ден –  8-ми декември 2017г. е последният срок за подаване на заявления за участие и внасяне на 27 700 лева депозит. Заявил му, че ако си иска сградата трябва да участва и да спечели търга за всичките 34, 716 дка. Ако другите ползватели също имат претенции, да си изберат общ представител и  ако спечелят търга, да си делят имота както искат!

В „Руснак изличава имота на наша баба, докато тя погребва дъщеря си“ (виж на http://www.novatarealnost.bg/?p=2697) подробно описахме историята около въпросния търг по предложение, прието с пълно единодушие от Общинския съвет Поморие на 16.11.2017 г. с Решение № 683. Любопитен елемент в обявлението за търга на сайта на общината е, че на 21.11.2017 г. като обект на продажба освен земята на Парцел 66 – 34,716 дка е посочена и „построена стопанска сграда – масивна едноетажна със ЗП 280 м2, от които 193 м2 попадат в имота“.

Търгът е насрочен за 13.12.2017 г. от 14 часа в сградата на община Поморие.

На 12.12.2017 г. Атанас Петров и съпругата му Стоянка подават искова молба за установяване собствеността им върху законно построената сграда в Парцел 66 срещу Община Поморие в Районен съд Поморие. Исковата молба е входирана на 13.12.2017 г. в 13:00 часа, един час преди провеждането на търга.

На публичното мероприятие в общината не позволяват на Атанас Петров да заснеме търга с камера или с телефон.

В наддаването се впускат само двама кандидат – купувачи, внесли депозит от 10% – 27 700 лева. Единият се отказва да наддава и победител с една стъпка над цената до 305 470 лева става новороденото „Блек сии спортс България“ЕООД. Дружеството е регистрирано едва 14 дни преди търга – на 29.11.2017 г., с капитал от 2 лева и е еднолична собственост на гражданин на Русия.

На 18.12.2017 г.  фирмата  внася остатъка от цената 283 953, 40 лв с платежно нареждане.  На 08.01.2018 г. се сключва договор за продажба на имот 66 между община Поморие и „Блек сии спортс България“ ЕООД , като вписването е станало на 10.01.2018 г. В сделката e записано, че се продава земеделска земя, без да се упоменава че има построени сгради.

Действията на Община Поморие специално в периода от 13.12.2017 г. до 10.01.2018 г. могат да бъдат окачeствени единствено като: Брутално нарушение на българското законодателство и Конституция.

На първо място „Блек сии спортс България“ ЕООД няма как да има петгодишна история,каквато се изисква от ЗСПЗЗ (Закон за собствеността и ползването на земеделските земи): Чл. 3в. (1) Право на собственост върху земеделски земи могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в Република България повече от 5 години.

Петгодишно пребиваване в България няма и едноличният собственик на дружеството – руснакът Павел Юриевич Тихонов с разрешение за  пребиваване в България, издадено на 25.05.2016 г. Вследствие на това отпадат и опциите на чл. 3в (2) Юридическите лица, с регистрация по българското законодателство по-малко от 5 години, могат да придобиват право на собственост върху земеделски земи, когато съдружниците в дружеството, членовете на сдружението или учредителите на акционерното дружество отговарят на изискванията по ал.1.

Освен това  Конституцията на Република България,  Чл. 22 (1)  гласи, че чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на  собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз или по силата на муждународен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България…

България няма ратифициран и обнародван договор с Русия за придобиване право на собственост върху земя от руски граждани!

От изреденото и за лаик е ясно, че руският гражданин Павел Тихонов, както и „невръстната му рожба“ „Блек сии спортс България“ ЕООД нямат никаква законова вратичка за придобиване право на собственост върху българска земеделска земя. И логичното следствие: сделката за покупко – продажба на Парцел 66 между Община Поморие и „Блек сии спортс България“ ЕООД  е нищожна и не поражда никакви правни последици.

Тези обстоятелства, уви, остават – меко казано, недооценени от Районния съд в Поморие, а по-късно и от апелативната инстанция Бургаски окръжен съд.

По исковата молба на Атанас Петров и съпругата му, входирана преди провеждането на търга на 13.12.2017 г. е образувано гражданско дело 828/2017 г. пред Районен съд Поморие за установяване собственост на сграда в имот парцел № 000066 по КВС на с. Каменар, Община  Поморие.

Съдът конституира „Блек сии спортс България” ЕООД като страна в процеса в качеството му на собственик на същия имот на основание проведен търг по Решение на Общински съвет Поморие и договор за покупко – продажба.

Представителят на Община Поморие в процеса оспорва всички документи издадени на Атанас Петров през 1993 г. и подписани от служители на същата Община Поморие. Твърди, че длъжностните лица в общината тогава са извършили нарушения по служба в резултат на което семейството на Атанас Петров са били измамени да извършват подобрения в предоставената им земя по договор. Самият договор от 1993 г. пък бил умишлено оформен като недействителен от  кмета. Визата за проектиране също била незаконно издадена от общината, а разрешението за строеж №3 от 20.07.1993 г.  било с невярно съдържание. Любопитно обстоятелство е, че главният архитект Койкова, одобрила тогава проекта за сградата, още е служител на трудов договор в Община Поморие.

Изводът от подобни твърдения е, че  действията на кмета и общинските служители през 1993 г. са измамили 46 семейства. Въвели са ги в заблуждение, че имат право да строят, подобряват и облагородяват Парцел 66 с цел да получат от тях наем по 2 лева на кв.м за 1993 г., а по-късно да се възползват от изградените екстри при продажба на имота!?

В хода на делото вещи лица установяват, че повечето от документите за ползване на земята в Парцел 66 са изчезнали от архива на Община Поморие. Открито е единствено строителното разрешение. Приета е техническа експертиза, която потвърждава законността на масивната селскостопанска сграда на Атанас Петров. Въпреки това представителят на Община Поморие упорито продължава да твърди, че сградата е незаконна, поради което е извършила продажба на терена заедно с всички подобрения. И явно е била доста убедителна!?

В резултат с решение 115 от 12.06.2019 г. Районният съд в Поморие отхвърля установителния иск на Атанас и Стоянка Петрови за собственост на едноетажна селскостопанска постройка с площ от 280 кв.м, по-голямата част от която попада в Парцел 66 на с. Каменар.  

Съдът е приел, че процесният имот е станал собственост на „Блек сии спортс България“ ЕООД въз основа на договор за покупко-продажба от 08.01.2018 г. /вписан на 10.01.2018 г./, с който Община Поморие е продала на дружеството Парцел № 000066 с площ от 34.71 дка  частна общинска собственост, в който се намира част от процесната постройка. Съдът е отхвърлил доводите на ищците, че в тяхна полза е изтекла   полезна придобивна давност, тъй като владеят сградата добросъвестно още от изграждането й през 1993 г. и до момента, както и възражението, че процесната сграда не е станала собственост на купувача на търга, защото не е била предмет на  продажба с договора. Съдът е преценил, че  обстоятелствата дали сградата е законна или не, и дали има траен или временен характер, не влияят на извода за придобиване собствеността по приращение  в полза на „Блек Сии Спортс България“ ЕООД.

По жалба срещу това решение е образувано гражданско дело № 315/2020 г. на Бургаски окръжен съд, 4-ти въззивен състав.

С решение № IV-86 от 23.04.2020 г. възивният съд е приел, че решението на Поморийския районнени съд е правилно и законосъобразно,

доколкото семейство Петрови не са доказали да притежават право на строеж,  респективно право на собственост на процесната сграда, или  друго противопоставимо право на Община Поморие, съответно противопоставимо на главно встъпилата  страна   „Блек сии спортс България“ ЕООД.  Съдът е счел, че те държат процесната сграда без правно основание и като владеещи несобственици ги е осъдил да предадат имота на невладеещия собственик „Блек сии спортс България“ ЕООД , който е придобил поземления имот по силата на покупка, а сградата, която се намира в него – по приращение.

В съдебните актове няма и помен от скандалните обстоятелства по казуса – покупко-продажба на земеделска земя в нарушение на законите и Конституцията на Република България.

Последният мохикан на Парцел 66 Атанас Петров продължава да не губи надежда, че справедливостта може да възтържествува. След демонстрираното в съдебни решения отношение на две съдебни инстанции към проблема и след жестокия тормоз и изличаване на плодовете на 25-годишния труд на 46 семейства, той сезира ДАНС и Икономическа полиция, които започнаха разследване  дали не е извършено престъпление с цел незаконна продажба на земеделска земя при нарушаване и нормите за гарантиране на националната ни сигурност.

Тази постройка е единственото издигнато от купувача „Блек сии спортс България“ ЕООД, след като превръща  в пущинак райската градина Парцел 66.

Междувременно Атанас Петров обжалва решението на Бургаския окръжен съд пред Върховния касационен съд.

Заведени са и две нови дела.

Едното е адм. дело №1288/2020 г. по жалба от Атанас Петров  до Административен съд Бургас, 20 състав, срещу заповедта на Кмета на Община Поморие  от 08.01.2018 г. , в която обявява  „Блек сии спортс България ЕООД“ за собственик на парцел 66 в землището на с. Каменар и искане да се  обяви нейната нищожност.

Второто е гр. дело № 1701/2020 г. по искова молба до Окръжен съд Бургас  за обявяване за нищожна покупко-продажбата на имот парцел 66 по договор от 08.01.2018 г., сключен между Община Поморие и „Блек сии спортс България“ ЕООД  като при евентуалност е предявен иск за заплащане на обезщетение на ищците равностойно на пазарната цена на построената от тях сграда и извършените подобрения в имота чрез насаждения и пр.

Наместо епилог в очакването:

„НЕНАСИТЕН ГРАБИТЕЛСКИ УСПЕХ“

Имам усещането, че са писани миналата вечер разсъжденията на великия Алберт Айнщайн върху генезиса на порочния кръг …корупция-зависимост-слабост-корупция… в статията му „Защо социализъм“, публикувана в еуфорията на възстановяването на света от Втората световна война през 1949 година в Ню Йорк. Седемдесет години по-късно звучи втрещяващо актуално прозрението на гения, че олигархията на частния капитал не може да бъде контролирана дори от демократично организирано политическо общество.

”Това е така, защото членовете на законодателните органи се избират от политически партии, които в болшинството си са финансирани от частния капитал или пък може да им се влияе по някъков друг начин и на практика те отделят избирателите от законодателната власт. Последица от това е, че народните представители не защитават в достатъчна степен непривилигированите слоеве от населението. Освен това при съществуващите условия частният капитал неизбежно контролира пряко или косвено основните източници на информация (преса, радио, образование) Поради това е особено трудно, а за отделния гражданин в повечето случаи – почти невъзможно да си направи обективни заключения и да се възползва по интелигентен начин от своите политически права…..Неограничената конкуренция води до гигантско пилеене на труд и до  … парализа на социалното съзнание на индивидите… Тази парализа на отделния индивид смятам за най-голямото зло в капитализма. Цялата ни образователна система страда от него. На студента се втълпява някакъв силно преувеличен стремеж към конкуренция и той е готов да гледа на бъдещата си кариера като на средство за НЕНАСИТЕН ГРАБИТЕЛСКИ УСПЕХ.”