Ужас! Изгорял пациент в психиатрия е бил вързан!

Фаталният инцидент е станал в болница "Света Марина" във Варна

Новини
14:25 - 10 Август 2024
3585
Ужас! Изгорял пациент в психиатрия е бил вързан!

Мъжът, който загина при пожар в психиатрична клиника на УМБАЛ „Св. Марина" във Варна, е бил вързан, докато е горял огънят. Това показала внезапна проверка на място, направена от екип на Националния превантивен механизъм към омбудсмана в четвъртък.

Проверката на експертите констатира наличието на множество нарушения, които засягат правата на пациента с психично заболяване, настанено в УМБАЛ „Св. Марина", съобщават от институцията на омбудсмана.

Първо те установили, че по време на пожара пациентът е бил завързан, без да са спазени основни изисквания на наредба за реда за прилагане на мерки за временно физическо ограничаване при пациенти с установени психични разстройства.

Помещението, в което е бил завързан пациентът, няма видеонаблюдение и той не е бил под постоянно наблюдение, каквито са изискванията на наредбата.

57-годишният мъж издъхна, след като получи 85% изгаряния при пожара на 6 август около 22.35 ч. Той е бил настанен в изолатора, откъдето е тръгнал огънят. Екипът на болничното заведение успял да овладее пожара преди пристигането на пожарникарите.

Проблемът с прилагането на наредбата нееднократно е сигнализиран от омбудсмана както в годишните доклади на Националния превантивен механизъм, така и в специални доклади – последният, от които е представен на вниманието на 49-ото Народно събрание, съобщават от институцията.

Цитираната наредба противоречи на Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание към ООН и Европейската конвенция за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание към Съвета на Европа.

От институцията на омбудсмана са препоръчали на министъра на здравеопазването да изготви протокол за прилагане на принудителните мерки „имобилизация" и „изолация", в който ясно да е отбелязано с каква продължителност и колко често могат да бъдат изолирани и имобилизирани пациентите за период от 24 часа, както и да се конкретизират основанията, при които се прилагат тези мерки.

Друго нарушение, което открили при проверката, е крайно ограничен персонал в мъжкото отделение на Първа психиатрична клиника на УМБАЛ „Св. Марина" във Варна. По време на инцидента на дежурство са били една медицинска сестра и един санитар. Общо за 4-те клиники по психиатрия към УМБАЛ „Св. Марина" е имало един дежурен лекар, който не е бил в тази клиника по време на пожара.

Освен това в изолатора липсвала изградена система за пожароизвестяване въпреки отправени предписания от контролните органи.

До момента от болницата не са предоставяли официална позиция по случая.