Ужас: Над 90 000 са опасните асансьори у нас

Aсансьорната асоциация ще сезира ЕК

Новини
13:00 - 18 Януари 2024
2492
Ужас: Над 90 000 са опасните асансьори у нас

Над 90 хиляди са опасните асансьори у нас, съобщи пред БНР Валентин Маринков – председател на Българската асансьорна асоциация. По думите му това е неофициална информация. Според него официалната такава се "крие".

"В България има около 130 хил. асансьора, като над 90 хил. от тях са масовите асансьори, които са монтирани през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век. Средната възраст на масовите асансьори в България, които са над 90 хил., е 45-50 години. /…/ Основният проблем е, че тези асансьори вече са на 40-50-60, има и на 70 години,

всичките са с изтекъл срок на годност

и всички те трябва да бъдат незабавно модернизирани или подменени. А оригинални резервни части за тях няма".

От 1 януари тази година асансьорите трябва да имат монтирани предпазни щитове. При липса на такива – те трябва да бъдат спирани от експлоатация. Изискването за монтиране на такива щитове под кабината датира от 2014 г. До момента обаче не са прилагани тези изисквания, както е необходимо. В предаването "Преди всички" Маринков обясни какво представлява този щит:

"Този предпазен щит е една ламарина под кабината на асансьорите. Това е нещо все едно на една 50-годишна кола да поставите предпазен колан и да кажете "Ние сме я обезопасили".

По думите му обаче се "прокрадва" информация, че

на около 20% от старите асансьори не е поставен такъв щит.

"Ако наистина има такова нещо, хората, които продължават да си позволяват да пускат в експлоатация такива асансьори, те са за затвора, защото наистина и това малко предпазно средство, ако не е сложено, значи наистина е изложен на риск живота и здравето на хората", категоричен бе той.