Ужас! Струма потече бяла

Перничани в шок - зловеща пяна покри реката

Новини
12:25 - 12 Юни 2019
2354
Ужас! Струма потече бяла

Зловеща бяла пяна се появи в река Струма и изплаши перничани вчера. Хората описват гледката като истинска екокатастрофа и се опасяват, че сега всички живи същества в реката ще измрат. 

Това е бяла пяна, излиза от колектор на ВиК, от бивша площадка на завод „Благой Попов“, съобщават регионалните медии. Едните подозрения падат върху пералня в района, а други върху производствен завод. Все още се установява веществото и източникът на замърсяване.

Гъстата пяна се разпростира на острови по течението на реката.

През годините река Струма е била червена, синя и бяла, като последния път химикалът, който бе допуснат до коритото на реката уби рибата. Такова чудо обаче се случва за първи път.

Все още няма реакция на институциите в града.

Междувременно, без връзка с горния инцидент, в четири населени места в област Перник е било установено наличие на вредни бактерии във водата, която тече от обществени чешми. Това съобщиха от регионалната здравна инспекция за БНР.

Колиформи и ешерихия коли са открити във водата в трънските села Дълга лука и Стайчовци и в радомирското село Червена могила. Пробите са взети в периода от 27 май до 9 юни, а чешмите с отклонения от нормите са обществени. При изследването на водата в Дълга лука е открито и наличието на ентерококи.

Колиформи и Клостридиум перфрингенс пък е имало в пробите, взети от чешмата с минерална вода в радомирското село Долни Раковец.

На ВиК-Перник и на кмета на село Долни Раковец е връчено предписание за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки, а кметовете на Трън и Радомир са били задължени да поставят информационни табели на обществените чешми.