Ужас! Свършиха местата в COVID отделението в Благоевград

Лекари настояват за по-балансирано разпределение на болните в лечебните заведения в областта

Новини
13:34 - 14 Октомври 2020
3379
Ужас! Свършиха местата в COVID отделението в Благоевград

Запълнен е капацитетът на Covid отделенията в областната болница в Благоевград, където само за последното денонощие случаите на заразени с вируса са 86.

Лекари настояват за по-балансирано разпределение на болните в лечебните заведения в областта.

Близо половината от далите положителни проби за коронавирус са в община Благоевград, която се оформя като най-голямото огнище в региона.

Тенденция към нарастване бележат още Сандански с 10 случая и четирите общини в Гоцеделчевския район с 19 заразени.

В областната болница инфекциозното и вътрешното отделение, което работи като Covid са запълнени, потвърди д-р Румен Кондев:

“И сме почти вече на прага на възможностите за настаняване на болни, но ако трябва ще настаняваме и по двама-трима в стая. На всички е ясно, че не достигат лекари и медицински сестри“.

Според д-р Кондев има дисбаланс в натовареността на болничните заведения в областния град и в региона, които приемат болни от:

“Поставям въпроса, че трябва се приемат болни и в пулс, и в диспансера, защото знаем, че в цялата област общинските болници са натоварени и много пациенти идват от там. Няма тази възможност ние да поемем всички“.

В момента се провежда онлайн среща на областния управител на Благоевгра - Бисер Михайлов с кметовете на общини, за предприемане на ограничителни мерки там, където ситуацията е най-тревожна.