Ужас в Lupa.bg: Само вчера 97 души умряха от коронавируса

Броят на жертвите ударно расте, вече са загинали 910 човека

Новини
13:47 - 10 Февруари 2020
3888
Ужас в Lupa.bg: Само вчера 97 души умряха от коронавируса

Само за един-единствен ден новият китайски коронавирус е отнел живота на 97 души. Това е най-големия брой починали от него, откакто започна разпространението на заразата, предаде Би Би Си.

Това означава, че общият брой жертви в момента е 910 души, като по-голямата част от тях са провинция Хубей, където се намира град Ухан (оттам тръгна заразата). В края на седмицата вирусът официално регистрира повече общи жертви, отколкото тежкия остър респираторен синдром (SARS), отнел живота на 774 души през 2003 г.

Все пак се наблюдава забавяне в ръста на регистрираните от властите случаи. Заразените в страната са 40 171 души, други 187 518 са поставени под наблюдение. Към края на миналата седмица заболелите бяха около 30 000 и макар оттогава увеличението да е над една трета, броят на заболелите за ден вече не се увеличава толкова рязко, а е нараснал с малко над 2500 души за ден.

Излекувани до момента според китайски данни са поне 3281 души. Екип от Световната здравна органиация (СЗО) е в Пекин, за да изследва новия вирус. Ръководителят на СЗО предупреди, че има риск коронавирусът да се разпространява извън Китай от хора, които никога не са пътували в тази страна. "Наблюдават се притеснителни случаи на разпространение на коронавируса от хора, които не са пътували" в Китай, написа в Туитър Тедрос Аданом Гебрейесус. Според него тези случаи може да са признак на по-сериозно разпространение на вируса в страни, различни от Китай. СЗО досега бе предпазлива в оценките си за вируса, който обяви едва в края на януари (седмици след като хиляди бяха заразени) за международна заплаха.

Не всички обаче са съгласни с числата, които привеждат китайските власти. Според британски епидемиолози новият вирус, на който китайската национална здравна комисия вчера даде името Novel Coronavirus Pneumonia (NCP), може да е заразил около 500 000 души.