В Агенцията за социално подпомагане искат второ увеличение на заплатите

Служители в системата обясниха, че има сериозно напрежение, което може да ескалира и да прерасне в ефективни протестни източни действия през лятото

Новини
10:20 - 18 Май 2024
3844
В Агенцията за социално подпомагане искат второ увеличение на заплатите

Структурите на Конфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в държавната администрация искат спешна среща със служебния социален министър Ивайло Иванов заради напрежение сред работещите в Агенцията за социално подпомагане. Социалните работници не са доволни от увеличението на заплатите си, което получиха през април със задна дата от 1 януари, и настояват за второ повишение, предава БНР.

Става въпрос за увеличение с 200 лв, каза председателят на синдиката на административните служители "Подкрепа: Кремена Атанасова.

"Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв., а останалите, чиито средна работна заплата е около 1700 или 1800 лв., получават под 1400 чисто,  което сами разбирате, че е крайно недостатъчно", обясни тя.

Искането е заплатите да бъдат повишени още веднъж през юни или най-късно през юли чрез допълнително правителствено постановление. В системата има сериозно напрежение, което може да ескалира и да прерасне в ефективни протестни източни действия през лятото, предупреди Атанасова.

Тя допълни, че тогава се приемат заявленията за целевите помощи за отопление и за еднократните помощи за учениците.

"Така че обема от работа тогава е огромен. Ако се стигне до ефективна стачка и спиране на работа, опасявам се, че това ще бъде огромен проблем, защото хората ще има риск да не получат своите помощи както за отопление, така и за учениците, така и всички останали помощи", заключи Атанасова.