В Англия ламтят за още пари

Голямата шестица настоява за по-голям пай от телевизионните права

Спорт
11:39 - 20 Ноември 2023
6652
В Англия ламтят за още пари

Голямата шестица в Премиър лийг са готови сериозно да увеличат своите печалби в следващите години, като това ще стане за сметка на по-малките тимове.

Към момента разпределението на средствата е по системата 1,6:1, а най-голямата сума от наградния фонд в първенството през изминалата година спечели носителят на требъл Манчестър Сити.

“Гражданите” успяха да заработят 161,3 милиона паунда от триумфа си с титлата за сезон 2022/23. “Телеграф” твърди, че водещите тимове на Острова искат да променят този формат на разпределение на 1,8:1 с новия договор за телевизионни права, който трябва да влезе в сила от 2025/26, което ще донесе допълнително стотици милиони в печалби, информира изданието.

Отборите от “голямата шестица” са изтъкнали своите претенции по отношение на растежа на Премиър лийг на международните пазари, продължаващото увеличаване на сумите по телевизионни права и индексиране на цялостната финансова ситуация в света. 

Новината идва дни след наложеното тежко наказание от страна на ФА към Евертън, който отнесе намаляване с 10 точки на своя актив в първенството именно поради финансови нарушения, макар че ръководството на “карамелите” от повече от година работеше с шефовете на Премиър лийг за преодоляване на ситуацията.

Това решение обаче е вбесило голяма част от привържениците на по-малките отбори в страната, които продължават да чакат с интерес бъдещите решения по не по-малко интересни и сходни казуси. Шампионът Манчестър Сити има повдигнати 115 обвинения именно за нарушаване на финансовите регулации, а от известно време такова разследване се води и срещу Челси, които похарчиха над милиард паунда само в рамките на година.