В авиокатастрофа загина първият човек, обиколил Луната

Уилям Андерс е автор на прочутата фотография "Изгревът на Земята"

Новини
10:30 - 08 Юни 2024
6753
В авиокатастрофа загина първият човек, обиколил Луната

Един от членовете на екипажа на "Аполо 8" през 1968 г. - Уилям Андерс, е загинал на 90-годишна възраст при самолетна катастрофа в щата Вашингтон. Новината бе съобщена от сина му Грегъри Андерс и цитирана от Си Ен Ен, АП, "Гардиън" и др.

"Моят баща е починал при инцидент със самолет на островите Сан Хуан. Семейството е съкрушено и скърби за загубата на един велик пилот", заяви Грегъри Андерс.

Злополуката е станала в петък вечер, като от шерифската служба на окръг Сан Хуан обявиха, че самолетът е паднал край бреговете на о-в Джоунс. Тялото на бившия астронавт е било открито от екип водолази след дълго издирване. Той е пилотирал сам стария модел Beech A45, като не е имало други хора на борда.

Уилям Андерс е избран от НАСА за астронавт през 1964 г. и в началото е резервен пилот за мисията "Джемини 11" през 1966 г., а по-късно и за полета на "Аполо 11" през 1969 г. Той има над 6000 летателни часа. Прочува се с факта, че с Джим Ловел и Франк Борман извършват първия полет в окололунна орбита от 21 до 27 декември 1968 г. на борда на "Аполо 8". Андерс е бил пилот на лунния модул и става първият човек, обиколил Луната.

Именно той е и автор на прочутата фотография "Изгревът на Земята". Тя е направена, докато екипажът на "Ароло 8" прави снимки на лунната повърхност за геоложки анализи. "Изведнъж погледнах през стъклото и ето го това прекрасно кълбо, което се издигаше. Това ме накара да осъзная, че Земята е малка, крехка и не е център на Вселената", разказва Андерс.

В интервю през 1997 г. Андерс признава, че е съзнавал за риска на мисията на "Аполо 8". По негови изчисления е имало шанс 1:3 екипажът да не се върне, същият шанс мисията да бъде успешна и същият шанс мисията да не започне. Той обаче допълва, че Христофор Колумб е плавал с по-лоши шансове.

От 1976 до 1977 г. Уилям Андерс е посланик на САЩ в Норвегия.