В Барселона прогнозират: 274 млн. евро печалба

Спорт
11:20 - 20 Септември 2022
732
В Барселона прогнозират: 274 млн. евро печалба

Испанският футболен клуб Барселона обяви, че очаква печалба от 274 милиона евро през тази година. Каталунците отчетоха профит от 98 милиона евро за финансовата година 2021/22 и очакват настоящата кампания да бъде много по-доходоносна.

Само преди дни списание "Форбс" оцени Барселона като втория най-скъп футболен бранд в света на стойност 5 милиарда долара, като по-напред е единствено Реал Мадрид, чиито активи са оценени на 5,1 милиарда долара. В понеделник бордът на директорите в Барселона съобщи, че е приключил финансовата година с оборот от 1,017 милиарда евро и е одобрил бюджет за оперативни приходи от 1,255 милиарда евро за този сезон.

По-рано този месец Ла Лига позволи на каталунците да изхарчат до 800 милиона евро, след като клубът продаде част от активите си, за да подобри финансовата си ситуация и да вкара свеж капитал. За да покрие изискванията за финансов феърплей, Барселона сключи две отделни сделки с американската инвестиционна фирма Sixth Street на обща стойност над 500 милиона евро за 25 процента от телевизионните права на мачовете си.

Други 200 милиона пък бяха набавени от продажбата на 49 процента от акциите на Барса Студиос, а през март бе подписан и дългосрочен партньорски договор със Спотифай. Сделките позволиха на Барселона да похарчи над 150 милиона евро за трансферите на Роберт Левандовски, Рафиня и Жул Кунде, докато Андреас Кристенсен, Франк Кеси, Ектор Бейерин и Маркос Алонсо бяха привлечени със свободен трансфер.

След шест кръга в Ла Лига Барселона заема второ място в класирането с 16 точки, на две зад лидера Реал Мадрид.