В Беларус не се шегуват - узакониха смърт за държавна измяна

Новият закон дава възможност за наказание под формата на доживотен затвор или смъртно наказание за държавна измяна, извършена от длъжностно лице, заемащо публична длъжност

Новини
12:06 - 26 Март 2023
1958
В Беларус не се шегуват - узакониха смърт за държавна измяна

В Беларус влезе в сила закон, който предвижда възможност за налагане на смъртно наказание на длъжностни лица за държавна измяна, предава БГНЕС.

Законопроектът "За изменение на кодексите за наказателна отговорност" е внесен от Министерския съвет в Камарата на представителите (долната камара) на Народното събрание на Беларус в края на октомври 2022 г. Той беше приет в началото на декември на първо четене и в края на февруари 2023 г. на второ четене. В края на февруари документът беше одобрен от Съвета на републиката (горната камара) и подписан от президента Александър Лукашенко на 9 март. Нормативният акт беше публикуван в Националния правен интернет портал на 14 март и влезе в сила 10 дни по-късно.

Със закона се изменя част 2 на член 356 от Наказателния кодекс (НК) на Беларус "Измяна на държавата“. Той предвижда възможност за наказание под формата на доживотен затвор или смъртно наказание за държавна измяна, извършена от длъжностно лице, заемащо публична длъжност, предаде Анадолската агенция.