В Букурещ: Политическото споразумение между Румъния, България и Австрия за Шенген е капан

Новини
21:55 - 08 Януари 2024
3040
В Букурещ: Политическото споразумение между Румъния, България и Австрия за Шенген е капан

Политическото споразумение, сключено между Румъния, България и Австрия за частично влизане в Шенген - с въздушните и морските граници - е "капан", който може по всяко време да "взриви" договореното зад затворени врати в последните часове на 2023 г., казва румънският депутат Еуджен Томак, лидер на извънпарламентарната Партия Народно движение (ПНД), съобщава Хотнюз, цитирана от БТА.

Според Томак, който инициира дело в Съда на ЕС срещу решението на Австрия да блокира присъединяването на Румъния и България към Шенген през декември 2022 г., споразумението е "отровна ябълка", защото ако Съветът по правосъдие и вътрешни работи на 4 март 2024 г. не вземе решение за влизане на двете страни със сухопътните им граници от 1 януари 2025 г., "абсолютно сигурно следващата година няма да се случи нищо".

В публикация във Фейсбук Томак прави кратък анализ на решението за частично присъединяване към Шенген на Румъния и България, считано от 31 март 2024 г., като посочва, че настоящото управление се опитва "да представи един голям провал като огромна победа". По думите му частичното влизане в Шенген с въздушните и морските граници е стъпка напред, но в никакъв случай не е голямо постижение.

Томак смята, че ситуацията трябва да бъде разглеждана "през призмата на унижението, което Румъния понесе на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 декември 2022 г.", когато Австрия и Нидерландия блокираха присъединяването на Румъния и България, но на същото заседание приеха влизането на Хърватия в Шенген на два етапа в рамките на 2023 г.

Според лидера на основаната от бившия президент Траян Бъсеску Партия Народно движение "правителствата на Румъния не са имали до 2022 г. обща стратегия с правителствата на България, а комуникацията между Букурещ и София по този въпрос е била повърхностна". Той напомня, че България е преминала през дълга правителствена криза с пет серии предсрочни избори в периода 2021 г.-2023 г.

По думите му преодоляването на блокажа от страна на Австрия се дължи на стратегическата подкрепа от страна на Съединените щати.