В частна болница: Били шута на бременна с COVID-19

Положителният тест станал факт на третия ден от приема й

Новини
21:26 - 14 Ноември 2022
4125
В частна болница: Били шута на бременна с COVID-19

Жена е била изгонена от частна болница в София. Часове преди да роди, близките на 23-годишната Силвана Спасова от Монтана информирали за случката.

Въпреки, че е приета за раждане с отрицателен тест за COVID-19, три дни след влизането си в частната клиника бременната вдига температура и се оказва, че е заразена. Наложило се да бъде транспортирана до друга болница.

От частния медицински комплекс „Доктор Щерев” изпратиха официално становище, с което твърдят, че са спазили всички указания на здравните власти.

Цялата бременност на 23-годишната Силвана проследява акушер-гинекологът д-р Валери Манчев, който работи в частната клиника. Преди дни тя е приета за раждане с отрицателен тест за COVID-19.

„Снощи е вдигнала температура и е установено, че тестът е положителен. Дъщерята ми каза, че е прекарала COVID миналата седмица родилката до нея и се съмнява, че от нея може би се е заразила”. Това каза пред Нова ТВ Милена Арсенова - майка на родилката.

След приема си в частната клиника „Щерев” там започват да й вливат антибиотици. А часове след това се озовава на улицата пред лечебното заведение. С препоръка да се насочи към Майчин дом, където има COVID- отделение.

„Ние всички мислехме, че ще ражда – тя звъни и ни казва: „Елате и ме приберете”.

Веднага към болницата тръгват съпругът на Силвана и неговите родители. Когато те стигнали, бременната жена била отвън пред частната клиника.

„Отвън по къси панталони и чехли, както е била, дори линейка не осигуриха да я прехвърлят”, разказа майката.

„Не е човешко това отношение – това да е с контракции на 7 минути и да я изхвърлят отвън...”, разказа пред сълзи майката на пациентката.

Докато чака информация за дъщеря си, която е в COVID-отделението на Майчин дом, Милена продължава да прави опити да се свърже с лекуващия лекар.

„Вместо да се радваме... това е, чувствам отвращение, просто се надявам всичко да приключи и да забравим, нищо повече”, каза майката на родилката.

Нашите опити да разговаряме с лекаря също не дадоха резултат. Получихме обаче официално становище, В него от болницата твърдят, че са действали според указанията на здравните власти. Препоръката е да се лекуват в лечебни заведения с обособени COVID-отделения, когато раждането не е спешно се казва с писмото.

„Вече бебето е много преносено и са мътни водите и трябва да се среже, за да се спаси бебето – за секцио чакаме”, каза майката на родилката.

Часове по-късно бебето вече е на бял свят. Изражда го директорът на университетската болница Майчин дом. Първите 24 часа бебокът ще трябва да прекара в кувьоз, за да може да се пребори с COVID-инфекцията.