В Дортмунд беснеят след загубата от Байерн: Защо корумпиран съдия свири дербита?!

Подмина чиста дузпа за нас, а след това даде такава на баварците, негодуват жълто-черните

Спорт
10:04 - 05 Декември 2021
2401
В Дортмунд беснеят след загубата от Байерн: Защо корумпиран съдия свири дербита?!

Футболистите и треньорският щаб на Борусия (Дортмунд) бяха много ядосани след домакинската загуба от Байерн (Мюнхен) в голямото дерби на Бундеслигата. “Жълто-черните” отстъпиха с 2:3, а победния гол за Байерн вкара Роберт Левандовски от дузпа. Според старши треньора на Борусия Марко Розе наказателният удар е бил спорен, а освен това съдията Феликс Цвайер е подминал чиста дузпа в полза на неговия тим.

“Станахме свидетели на много качествен мач. Инициативата постоянно преминаваше от единия в другия отбор. Мисля, че в ситуацията с падането на Марко Ройс трябваше да получим дузпа, а тази, която бе отсъдена за игра с ръка на Матс Хумелс, беше много спорна. Жалко, че победителят беше определен по такъв начин”, каза Розе.

Звездата на дортмундци Ерлинг Холанд също разкритикува Цвайер. Той разкри и какво е казал на рефера.

“Мисля, че съдийството беше скандално. Срещу Ройс имаше стопроцентова дузпа. Попитах съдията защо не е поискал да види повторение на ситуацията, а той най-нагло ми отговори: “В случая няма нужда”. Сега съм ядосан и трябва да се успокоя”, коментира Холанд.

Халфът на Борусия Дортмунд Джуд Белингам срина от критики съдията Феликс Цвайер. 18-годишният Белингам беше особено вбесен от решението на Цвайер да отсъди дузпа за Байерн при равен резултат 2:2 в 77-ата минута.

Наказателният удар беше отсъден от Цвайер за игра с ръка на Матс Хумелс в наказателното поле, като разгледа ситуацията с ВАР няколко минути след самото отиграване. Решението на арбитъра бе дискусионно, тъй като при играта с ръка нямаше умисъл от страна на бранителя. Именно от дузпата Роберт Левандовски донесе победата на баварците с 3:2. При тази ситуация трибуните и треньорския щаб на „жълто-черните“ избухнаха, в резултат на което треньорът Марко розе бе изгонен.

Освен това, Цвайер не отсъди дузпа за нарушение на Люка Ернандес срещу Марко Ройс, оправдавайки се, че вситуацията е имало засада, която бе доста дискусионна, тъй като двамата бяха на една линия при подаването към атакуващия футболист на домакините.

Белингам, който даде две асистенции в мача, след последния съдийски сигнал разкритикува рефера Цвайер пред медийте: „Хумелс дори не гледа топката и се бори да я вземе. Тя го удря и не мисля, че дори гледа топката. Можете да видите много от решенията в мача. Какво очаквате, като давате най-големия мач в Германия на съдия, уреждал мачове?

Коментарите на Белингам се отнасяха за участието на Цвайер в скандал с уреждане на мачове през 2005 г., когато съдията Робърт Хойзер е приел да уреди няколко мача във Втора Бундеслига, а Цвайер му е бил асистент в една от срещите и също е приел подкуп.

Впоследствие самият Цвайер и още трима официални лица информират Германската футболна асоциация за уредените мачове и правата на Хойзер да води мачове бяха отнети за 6 месеца.

В Германия оприличиха бившият национал Матс Хумелс на двоен агент. Баварците сложиха край на серията от 11 поредни домакински победи на „жълто-черните“ в шампионата, но централният защитник имаше вина за всички три гола в мрежата на Грегор Кобел.