В Елена три дни замезват с еленски бут
За десети път празникът на вкусната мръвка събра хора от цялата страна

За десети път празника на еленския бут събра хора от цялата страна. На този ден се превъзнася един продукт, който е типичен за Елена.
„Не става дума за бут от елен, а за свински бут от град Елена. Еленският бут има само три съставки – свински бут, сол и еленски въздух“, обясняват балканджиите.
Специфичният за Елена месен деликатес се осолява в продължение на 40 дни. След това се измива и се оставя на проветриво място да съхне.
Еленският бут има само три съставки – свински бут, сол и еленски въздух
Неповторимият му вкус се дължи най-вече на въздуха и микроклимата в Еленския Балкан.
Богата тридневна програма са подготвили в Елена за Празника на еленския бут. Деветото издание на събитието започна вчера, а официалното откриване беше днес – 22 октомври.
Сръбската звезда Бобан Здравкович, Володя Стоянов и оркестър "Карандила“ са само част от изпълнителите, които ще допринесят за празничната атмосфера в балканското градче.
През целия уикенд ще има много изненади – възстановки на традиционни обичаи, кулинарни изложби и състезания – за деца и възрастни.
В последния ден от празника около Бакаловата къща от 11:00 часа ще има кулинарни демонстрации – "Да ви е вкусно и сладко с традиционните еленски гозби!“.
Всички гости на празника ще имат възможност да опитат от уникалния вкус на еленския бут, както и от традиционните еленски гозби, старателно приготвени от домакините. Празникът на еленския бут е един от емблематичните за региона и привлича гости от цялата страна.